Zelf lesmateriaal ontwikkelen of inkopen!? – wie helpt me?
Zo’n 7 jaar geleden zijn we als ICT-Academie stap-voor-stap overgegaan naar competentiegericht onderwijs (cgo). Die overstap hebben we toen aangegrepen om de gehele opleiding Medewerker ICT (Bol-2) eens tegen het licht te houden met als doel het onderwijs beter te laten aansluiten bij de grote verschillen tussen studenten.
[ad#reclame]
Een van de keuzes die we toen gemaakt hebben is om de boeken eruit te gooien, en zelf beter materiaal (lees: cgo) te ontwikkelen. Dit omdat het aanbod toentertijd nog niet cgo was, maar tevens dikke boeken waren met lange teksten en eindeloze vragenlijsten. Het motiveerde de studenten onvoldoende om hiermee aan de slag te gaan.
Nu na 7 jaar is het tijd om de strategie van zelf ontwikkelen weer eens te herzien, want: 1. hoever zijn de uitgevers ondertussen, en 2. het elke keer weer zelf ontwikkelen en onderhouden van het lesmateriaal is zeer tijdrovend.
De conferentie van het Consortium voor Innovatie was een mooie gelegenheid om op zoek te gaan naar alternatieven. Ik heb zowel met uitgevers gesproken als in een paneldiscussie van het NNOAL gezeten waar dit onderwerp aan bod kwam.
Tot mijn verbazing zijn ICT-opleidingen een nice market voor uitgevers, aldus een van de uitgevers die ik sprak tijdens na de paneldiscussie.
En inderdaad tot nu toe heb ik maar twee uitgevers kunnen vinden:
Het idee dat ik heb is dat kennis en vaardigheid bij voorkeur ingekocht moet worden bij uitgevers, en dat projecten (lees: integrale leerlijn van de Bie) door de afdeling zelf ontwikkeld wordt. Juist hier kun je je onderscheiden in pedagogisch en didactische visie op leren. Dit komt tot uitdrukking in bijvoorbeeld de fasering van een project, de volgorde waarin kennis en vaardigheid t.o.v. het project aangeboden wordt, de manier van beoordelen, et cetera.
Ik ben erg benieuwd naar ervaringen met beide uitgevers in het land. Wie gebruikt een van deze uitgevers? Wat vind je van de methode? Wat vind je goed en wat vind je niet goed? Of schrijf je zelf materiaal?
Als uitgever heb ik ooit een pakket ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs. De methode Informatica: boeken met cd-rom. Ik heb daarvan de uitgave gestopt omwille van een aantal redenen. De belangrijkste reden was de snelle verandering van technische specificaties waaraan de materialen moeten voldoen. Programmeerprogramma’s, tekenprogramma’s en allerlei andere zaken moesten steeds worden meegeleverd. De ondoorzichtige eisen van en sterk wisselende mogelijkheden op scholen om met bepaalde programma’s te kunnen werken maakten het lastig om een leermiddelenpakket goed in de markt te houden.
Daarbij denk ik dat – net als jij – scholen en docenten juist binnen ICT zelf materialen en betekenisvolle opdrachten kunnen ontwikkelen, passend bij de (on)mogelijkgeden op school. Maar wat schertst mijn verbazing: de methode wordt nog steeds op relatief grote schaal verkocht, terwijl deze stamt uit 2003! Wat zegt dat?
Hmmm, bedankt voor je reactie! Ik herken de uitdaging die je als uitgever hebt met het up-to-date houden van het materiaal. Mogelijk kan het digitaal aanbieden hier verlossing bieden? Zorg dat hyperlinks naar de juiste software aanwezig is. En stap-voor-stap kun je bepaalde onderdelen vernieuwen, maar goed de vraag is of scholen hiermee om kunnen gaan, want ze moeten dan mee in de veranderingen.
Het materiaal van Academic Service ziet er up-to-date uit. De match met de onderwerpen die wij aanbieden, o.a. Windows en Ubuntu is goed. Overtollig en verouderd materiaal lijkt er niet in te zitten. Dit is niet goed voor de motivatie van studenten. Tot nu toe beter gevoel hierover dan Instruct. Maar moet alles nog goed bekijken.
Je vraag: Wat zegt dat? Bij gebrek aan beter toch verouderd materiaal gebruiken? Ken je methode niet, dus bedoel hiermee niet dat de methode slecht zou zijn, maar in het land van de blinden is een oog koning. Jammer, dat de argumenten die jij noemt ervoor zorgt dat er slechts twee uitgevers (voor MBO) zijn. Dus toch maar zelf blijven ontwikkelen?!