In dit onderdeel zal ik in de komende tijd lesmateriaal dat ik zelf ontwikkeld heb on-line zetten, zodat anderen hier mogelijk gebruik van kunnen maken.

Uit welke onderdelen bestaat een pc?
In deze Projectomschrijving met bijbehorende Projectbeoordeling wordt geleerd “Uit welke onderdelen bestaat een pc?” bestaat. In dit lesmateriaal wordt gebruik gemaakt van videofragmenten van Teleblik.

Hoe werkt het internet?
Uitleg over hoe het internet werkt in deze post.

Hoe werkt een IP-Adres?
Uitleg over hoe een IP-Adres precies in elkaar zit in deze post.

Hoe partitioneer ik een harde schijf?
Het partitioneren van een harde schijf is een van de basis vaardigheden binnen onze opleidingen aan de ICT-Academie. Echter blijkt de kennis die nodig is om dit goed te doen, nogal complex te zijn voor onze studenten. Vandaar dat ik een “project” geschreven heb voor de opleiding Medewerker ICT dat probeert de benodigde kennis eenvoudig aan te bieden, en vervolgens deze kennis te toetsen aan de hand van opdrachten. Ten slotte wordt ook de vaardigheid aangeleerd.

Download Hoe partitioneer ik een harde schijf?

Daarnaast is er een screencast beschikbaar over het partitioneren van een harde schijf.

Hoe ontwerp ik een informatiesysteem?
Het leren ontwerpen van een informatiesysteem is een lastige aangelegenheid, vandaar dat ik geprobeerd heb om kort-en-bondig aan de hand van een beetje theorie en vooral voorbeelden dit onderwerp helder te maken voor onze studenten.

Download Hoe ontwerp ik een informatiesysteem?

Hoe stel ik een projectplan op?
Het opstellen van een projectplan is nog zo’n lastig onderwerp: wat zet je nu in welke hoofdstukken?, en welke manier van denken zit erachter? In dit document heb ik geprobeerd kort-en-bondig aan de hand van voorbeelden dit duidelijk te maken.

Download Hoe stel ik een projectplan op?

Hoe installeer en configureer ik (Ubuntu) Linux?
Het installeren en configureren van Ubuntu Linux is een belangrijk leerdoel in het eerste leerjaar op de ICT-Academie. In een aantal studietaken wordt gepoogd dit onder die knie te krijgen.

Download Hoe installeer ik Ubuntu Linux?

Download Hoe configureer ik Ubuntu Linux (als Desktop)

Download Hoe maak ik een triple boot met MS-DOS?

Download Apache Webserver?

Download ProFTPd?

Download Telnet?

Informatie over het updaten van Ubuntu Linux via een proxy vind je in deze post. Problemen met GRUB? Lees in deze post hoe je dit kunt aanpakken. Daarnaast is er een screencast beschikbaar over hoe je Ubuntu Linux kunt installeren.