De volgende publicaties zijn verschenen in verschillende vakbladen (onder verschillende titels). Op deze pagina staan alle originele publicaties, zoals door mij aangeleverd.


ICT-Academie spaart het milieu: u ook?

LocalCooling.com onder de loupe

De onderzoekers zijn het er zo langzamerhand over eens: de aarde warmt op, de ijskappen zullen binnen 10-tallen jaren gesmolten zijn. De enige discussie gaat over de snelheid van het smelten: is het 30, 40 of 50 jaar? En hoe de wereld er dan uit zal zien? Maar dat de wereld zal veranderen, dat is ondertussen duidelijk: Zal Nederland voor een groot deel onder water liggen?, Zal een deel van de huidige diersoorten uitgeroeid worden?, Hoe ziet de wereld er uit voor onze kinderen?, et. cetera. In de hele discussie is één ding duidelijk: snelheid is geboden, en alle beetjes helpen. Op het internet heeft het bedrijf Uniblue Research Labs een gratis hulpmiddel gemaakt dat je helpt om je PC zo zuinig mogelijk in te stellen. Zo scheelt het al een beetje energie als bijvoorbeeld de harde schijf van je PC stopt met draaien, of de monitor in de spaarstand gaat staan. Het hulpmiddel LocalCooling helpt je om op eenvoudige wijze deze instellingen te doen.

Publicatie: KingsMagazine, digitaal personeelsblad van het Koning Willem I College in december 2006.


Bill Gates en Linus Torvalds in de School voor de Toekomst?

Van Bill Gates heeft u vast al eens gehoord Maar kent u Linus Torvalds? Nee? Of misschien dan wel een van de “ICT-kindjes” van beide heren: Windows XP of Linux? Binnen de ICT-wereld vindt er al enige jaren een strijd plaats tussen beide besturingssystemen en bijbehorende software. Deze strijd staat centraal in het project dat de studenten van de ICT-Academie uitvoeren tot de kerst.

Publicatie: KingsMagazine, digitaal personeelsblad van het Koning Willem I College in november 2006.


Video Games op school?

Geïnspireerd door de Bits, Brains en Games congres van het Consortium van Innovatie afgelopen April te Veldhoven (met name de keynote van Marc Prensky en de presentatie van Marc Veldhoven, voorzitter College van Bestuur de Leygraaf), heb ik me laatste tijd verdiept in het onderwerp “Video Games”:

  • Waarom zijn de studenten van ons in staat om vaak uren en uren te besteden aan het spelen van Video Games en zijn ze op school soms zo moeilijk te motiveren?
  • Wat kunnen leerlingen leren van het spelen van Video Games?
  • Moeten we massaal Video Games gaan spelen in de klas?
  • Hoe kunnen we als docenten leren van de opzet van Video Games
  • oftewel: is het mogelijk om sommige concepten in te zetten in het onderwijs?

Publicatie: KingsMagazine, digitaal personeelsblad van het Koning Willem I College in oktober 2006.