Afsluiting #Velon2018

Voor de afsluiting van het VELON Congres 2018 heb ik gekozen voor: “de ijsberg onder water: spelen om te leren” van Rob Martens.

Rob Martens begint zijn keynote met het verhaal van de eiersorteermachine. Hij vergelijkt het huidige onderwijssysteem met een eiersorteermachine. Studenten worden via selectie (door een te vroege keuze te moeten maken of toetsing) gesorteerd om in het juiste eierdoosje terecht te komen. Tijdens het sorteren gaan er ook eieren kapot.

De intrinsieke motivatie daalt, terwijl ieder mens geboren wordt met leergierigheid.

Uit onderzoek blijkt dat inderdaad ieder mens met intrinsieke motivatie geboren wordt, maar dat in het onderwijs de intrinsieke motivatie-knop uitzet wordt. De theorie die iedere leraar (in opleiding) zou moeten kennen is de Self Determination Thoery van Ryan en Deci. Anders gezegd als je geen relatie opbouwt met je studenten, geen veilig leefklimaat biedt en/of geen keuzevrijheid biedt dan zet je de intrinsieke motivatie-knop uit.

De link naar spelen is snel gelegd. Spelen ontstaat vanuit vrijwillige keus, verbondenheid met de ander en veiligheid. Vandaar het pleidooi van Rob Martens om meer te spelen in het onderwijs. Rob Martens vergelijkt netflixen met spelen, films kijken met spelen, boeken lezen met spelen, sport kijken met spelen, et. cetera. Pasief spelen is ook leren (door af te kijken). Rob Martens pleit voor het inzetten van hackatons, makerEducation en games in het onderwijs.