Workshop: ‘Aan de slag met #Mediawijsheid in de klas’ bij het Graafschap College

Gisteravond was ik te gast bij het Graafschap College voor het verzorgen van een 3,5 uur durende workshop over mediawijsheid 😉

Een flinke tijdinvestering van het Graafschap College en een aantal van zijn medewerkers. Deze tijdinvestering maakte het mogelijk om met elkaar echt die diepte in te gaan EN af te sluiten met een brainstorm waarin de vraag centraal staat hoe het Graafschap College mediawijsheid gaat implementeren.

In de workshop startte ik met een Padletmuur waarin ik de voorkennis rondom het begrip mediawijsheid inventariseerde. Vervolgens lanceerde ik twee stellingen met de vraag een keus te maken voor een van de stellingen.

De groep kwam tot het inzicht dat er eigenlijk geen keus te maken is, omdat je eerst moet starten met het aanbieden van basiskennis en vaardigheid rondom mediawijsheid in een vak om vervolgens de toepassingen daarvan aan te bieden in de andere vakken. Een mooi inzicht dat aansluit bij mijn pleidooi voor de én-én-aanpak.

Vanuit dit inzicht heb ik twee rollen geïntroduceerd: leraar Mediawijsheid en de mediawijze leraar. Om vervolgens in te zoomen op beide rollen en vooral te laten ervaren hoe je met jongeren aan de slag kunt gaan met mediawijsheid. De opdrachten die ik heb uitgevoerd met de deelnemers ging over sterke wachtwoorden en het laten ervaren dat multitasking niet bestaat.

De workshop eindigde met het met elkaar brainstormen in linoit.com over de vraag hoe mediawijsheid binnen het Graafschap College verder handen en voeten gegeven kan worden.

Een leuke middag/avond met enthousiaste deelnemers 😉