Presentatie bij studiedag voor mbo taaldocenten: ’24/7 Online – Nederlands in de 21ste eeuw’

Vandaag mocht ik een korte presentatie op de studiedag voor mbo taaldocenten verzorgen in Amersfoort. In mijn presentatie ging ik in het op wat? en hoe? van mediawijsheid.

Het wat? lichte ik toe aan de hand van de definitie voor mediawijsheid van de Raad voor Cultuur en de invulling hiervan aan de hand van het mediawijsheid-competentiemodel uit mijn boek: ‘#Mediawijsheid in de klas’. Vanuit dit model maakte ik de inkleuring naar online lezen, online spreken en online schrijven en deed ik een oproep om binnen het vak Nederlands hiermee aan de slag te gaan. Hoe? Door 1) aandacht te besteden aan de genoemde competenties zoals zoeken, filteren en beoordelen (binnen online lezen), verbinden, benutten en bewaken (binnen online spreken) en publiceren, evalueren en reflecteren (binnen online schrijven). En 2) door andere soorten producten te vragen (binnen online schrijven), zoals blogs, blogs, digitale posters, … waarbinnen je een beroep doet op online lezen, online spreken en online schrijven.