Keynote: ‘Masterclass branding: waarom branding in het onderwijs ook goed is voor studenten’ #cvimc

De laatste keynote van vandaag wordt gegeven door Claire de Nerée tot Babberich van Branddoctors.

Claire start haar keynote met uit te leggen waar het woord: ‘Branding’ vandaan komt. Branding stamt uit de tijd van de cowboys die hun vee brandmerkten. Langzamerhand werden de brandmerken steeds professioneler. Vervolgens gaat Claire met de zaal in gesprek over twee sterke merken: de Efteling en Disneyland. Ze stelt de vraag welke associaties we hebben met beide merken? Beide merken hebben andere associaties terwijl ze sterk op elkaar lijken: pretparken.

De vraag is hoe je een sterk merk opbouwt?

Een sterk merk moet relevant, onderscheidend (bijvoorbeeld Dove), geloofwaardig (dieselgate van Volkswagen) en consistent (de Big Mac index van landen) zijn. De associaties die je bewust probeert op te bouwen als organisatie moeten op bovenstaande vier principes gebaseerd zijn. Je bouwt een sterk merk door ‘van binnen naar buiten’ en ‘van buiten naar binnen’ te combineren. De Brand Cube wordt getoond als instrument waarin de vier genoemde elementen van een sterk merk en ‘van binnen naar buiten’ en ‘van buiten naar binnen’ samenkomen. Een praktisch instrument om een sterk merk mee te bouwen. Om het betoog kracht bij te zetten komen tijdens de keynote een aantal voorbeelden langs: ROC Midden Nederland en Da Vinci College.


Patrick Koning is auteur van: ‘#Mediawijsheid in de klas‘, edublogger op Lerenontrafeld.nl, actief op Twitter (@pjkoning) en werkt als trainer/ontwikkelaar bij de Academie voor Teaching & Learning van het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch.