Keynote: ‘Ontketen vernieuwingen’ #cvimc

In het programma van de conferentie van het Consortium voor Innovatie staan een zeer groot aantal interessante bijeenkomsten. Wat kies je? Ik heb er dit jaar voor gekozen om alle keynotes te volgen in het Efteling theater.

De keynote: ‘Ontketen vernieuwing!’ van Arend Ardon gaat over het wegnemen van blokkades en het creëren van beweging in je organisatie.

Arend geeft aan dat veranderkunde zo’n 40 jaar gestoeld is op de volgende keywords: reactief, sense of urgency, feiten en cijfers, problem solving, veranderplan uitrollen en structureren en systemen. Deze aanpak gaat uit van het principe dat de medewerkers zelf nog niet door hebben dat er iets moet veranderen. Je gaat als leider de medewerkers prikkelen om te veranderen door een sense of urgency te creëren, medewerkers te overtuigen met feiten en cijfers, et. cetera.

Arend stelt dat als je (herkenbare) zaken als: een leercultuur met onderlinge feedback, zelforganisatie en zelfredzaamheid, samenwerken, studenten in hun kracht, ondernemerschap en pro-actief gedrag, en innovatikracht en creativiteit, wilt creëren dat de bestaande veranderkunde gestoeld op de genoemde principes niet werkt. Sterker nog, het heeft een averechts effect.

Het nieuwe veranderkunde is gestoeld op kenwords als: proactief, sense of beloning, belief (why), creating, beweging creëren, en gedrag, interacties, patronen en energie. In plaats van brandjes blussen naar vuurtjes aansteken. In plaats van veranderplan uitrollen naar beweging creëren. Et. cetera.

Arend geeft aan dat als je naar organisaties gaat kijken die dit succesvol voor elkaar krijgen er een aantal rode draden te herkennen zijn. Aan de hand van een fragment uit de film: ‘Pay it forward’ bouwt hij zijn betoog op en benoemt het volgende proces dat ontstaan:

Een verandering begint met 1, 2 of 3 personen die ergens in geloven. Ze zetten zelf de eerste stappen. Verspillen hun tijd niet aan het overtuigen van anderen, maar vragen wie zin heeft om mee te doen. Vrij snel ontstaan er succes en dit trekt anderen aan. Zo ontstaat er een beweging …. of niet als de succes uitblijven, maar ook dat is goed, want er is iets geprobeerd.

Hoe kun je dit nu in de praktijk als leider uitnutten?

Neem de volgende stappen:

  1. creëer een vonk in plaats van anderen te overtuigen met argumenten (excel tabellen). Overtuigen werkt amper, omdat 5% tot 10% van ons gedrag rationeel is. Het grootste deel van ons gedrag ontstaat vanuit emotie. De truc is om mensen in hun hart, hun emotie, te raken. Begin je zinnen met: “Ik geloof dat het beter, sneller, mooier kan (of moet). Zou het niet fantastisch zijn als we over drie maanden …”.
  2. verspreid de beweging door het informele netwerk deze in kaart te brengen. Dit netwerk is grotendeels verschillende van de daadwerkelijke organisatie (de blauwdruk versus de rooddruk). We laten ons beïnvloeden door anderen waarmee we ons identificeren. Zorg dat je de beïnvloeders raakt en zo kopieergedrag stimuleert. Je doet dit door een aanstekelijke boodschap te hebben, zorg voor peer-to-peer beïnvloeding door zichtbaar te zijn (niet in een achterkamertje), breng mensen bij elkaar en laat ze verhalen uitwisselen.
  3. houd het vuurtje brandend door successen te vieren, want: “of all the things that can give a boost to positive emotions, creativity and motivation during a working day, making progress in meaningful work its the most powerful source”.

Een boeiend verhaal met een andere kijk op veranderen.


Patrick Koning is auteur van: ‘#Mediawijsheid in de klas‘, edublogger, actief op Twitter (@pjkoning) en werkt als trainer/ontwikkelaar bij de Academie voor Teaching & Learning van het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch.