Cubiss publicatie over mediawijsheid in het mbo: ‘Samen aan de slag met Mediawijsheid”

Deze week lanceerde Cubiss in de reeks: “Doorgaande leerlijn mediawijsheid” een vierde publicatie over Mediawijsheid in het MBO met de titel:

Eerder in deze reeks verschenen:

De publicaties bevatten interessante wetenswaardigheden over het mediagebruik van de diverse doelgroepen. Daarnaast worden tips gegeven om met mediawijsheid aan de slag te gaan. En wordt er naar een groot aantal bronnen verwezen.

Leuk om te vermelden is dat in deze nieuwe publicatie collega Henri Kuunders, docent horeca op het Koning Willem I College genoemd wordt. Henri Kuunders geeft lessen mediawijsheid aan de hand van het door mij ontwikkelde lesmateriaal:

“Het is een erg leuk vak om te geven. Mediawijsheid leeft, het is actueel. Je komt het dagelijks tegen in de klas en in de maatschappij.” Het valt Henri op dat een groot deel van zijn studenten nog niet zo digitaal is, als ze zelf denken. Ze zijn volgens hem meer bezig met het horecavak, dan met de mogelijkheden van de diverse media. “Natuurlijk zijn ze actief op Facebook, WhatsApp en ze ‘faceswappen’ allemaal, maar inhoudelijke kennis en interesse voor media blijft achter. Mediawijsheid is dus zeker van belang.”

Ook wordt een studente van Henri Kuunders genoemd. Sanne Coomans (18) volgt als student manager/ondernemer horeca op ons college de lessen mediawijsheid.

“Dit zijn totaal andere lessen dan de normale vakken van de horecaopleiding.” “Door de lessen te volgen, besef je beter óf je bewust met media omgaat. Zo heb ik inmiddels Facebook afgeschermd, zodat alleen mijn vrienden mijn pagina kunnen bekijken. Dat is ook belangrijk als ik straks ga solliciteren. Daarnaast heb ik geleerd om via Google enquêtes te maken. Het zijn kleine dingetjes soms, maar ik denk dat ik er veel aan heb. Ook voor de rest van mijn opleiding. Ik weet nu immers hoe het moet.”

Ook wordt de training genoemd die ik samen met Mirjan Albers van Cubiss omgebouwd heb tot een blended leertraject: mediawijsheid.

De publicaties zijn interessant achtergrondmateriaal voor iedereen die met mediawijsheid aan de slag wil gaan.


Wil je meer informatie over mijn boek ‘Mediawijsheid in de klas’ surf dan naar Mediawijsheidindeklas.nl. Wil je het boek aanschaffen? Dan kan dat onder andere bij OnderwijsboekManagementboek of Bol.com.