Jongeren overtuigen van het feit dat multitasken niet bestaat: hoe doe je dat?

In mijn boek besteed ik in hoofdstuk 3.6.10 aandacht aan leren focussen, oftewel aan de mythe van multitasken:

Het lijkt wel of jongeren steeds minder hun aandacht ergens bij kunnen houden. Ze switchtasken voortdurend en kunnen niet meer focussen. De afleidingen zijn dan ook erg groot. Het internet en social media zijn overal en altijd aanwezig via hun smartphones, laptops en tablets. Elke tweet kondigt zich aan met een fluittoontje en elke foto of reactie op Instagram veroorzaakt een trilling. Elke like op Facebook moet ook meteen worden bekeken. Ga met al deze afleiding maar eens geconcentreerd werken aan die opdracht voor school of werk. Focussen is dus lastig in deze tijd. Als je jongeren echter leert hoe ze bewust keuzes kunnen maken, kunnen zij zowel tijd winnen als hun kwaliteit van werken verbeteren. Dit vermindert ook nog eens hun stress, want ze houden tijd en energie over voor andere dingen.

In mijn boek: ‘#Mediawijsheid in de klas‘ beschrijf een lesopzet waarbij je bij het bekijken van een video uitgedaagd wordt om 3 minuten gefocusseerd te blijven om vervolgens met elkaar de uitdaging aan te gaan om te bewijzen dat multitasken niet bestaat door het uitvoeren van een ludieke opdracht. Deze opdracht laat je ervaren dat ook jij niet kunt multitasken en dat het naast verspilling van tijd ook ten koste gaat van de kwaliteit van je werk en je zelfs stress kunt ervaren. Als afsluiting van deze les laat ik jongeren voor zichzelf, met deze inzichten in het achterhoofd, tips benoemen om meer vrije tijd te organiseren.

Via Pedro de Bruckere werd ik geattendeerd op bovenstaande video waarin prof. dr. Paul A. Kirschner ingaat op multitasken: Kun je nou beter wel of niet multitasken? Interessant en aanvullend achtergrond materiaal bij mijn boek 😉


Wil je meer informatie over mijn boek ‘Mediawijsheid in de klas’ surf dan naar Mediawijsheidindeklas.nl. Wil je het boek aanschaffen? Dan kan dat onder andere bij OnderwijsboekManagementboek of Bol.com.