Workshop: ‘#Mediawijsheid’ voor de minor Social Work Online van De Haagse Hogeschool

Vanmorgen heb ik voor de minor ‘Social work Online’ van De Haagse Hogeschool een workshop verzorgd over Mediawijsheid. In mijn workshop ben ik na een korte introductie van het Koning Willem I College en mijzelf gestart met het inventariseren van het belang van aandacht voor mediawijsheid. Als opwarmertje gebruikte ik de teaser van de documentaire: Facebook Follies. En heb doorgevraagd op eigen ervaringen van de deelnemers. Zowel als persoon als professional.

Als volgende stap ben ik ingegaan op wat mediawijsheid precies is: welke kennis, vaardigheid en houding valt onder dit begrip en aan welke onderwerpen kun je dan denken. Voordat ik mijn visie hierop gedeeld heb, hebben eerst als groep digitaal geïnventariseerd via Padlet.com. Voordat ik hierop ingegaan ben, heb ik de deelnemers eerst gevraagd zichzelf een cijfer via Google Forms te geven voor hun eigen mediawijsheid. Na de uitleg heb ik dezelfde vraag gesteld zodat we kunnen vergelijken hoe men tegen zichzelf aankijkt voordat het onderwerp mediawijsheid helemaal is uitgediept en achteraf.

Vervolgens ben ik ingegaan op hoe je jongeren mediawijs kunt “maken”. Ik ben ingegaan op mediaopvoeding en welke aspecten onderdeel moeten zijn van succesvolle mediaopvoeding. Tussendoor heb ik steeds doorgevraagd op eigen ervaringen als persoon en als professional.

Ten slotte hebben we digitaal gebrainstormd met LinoIT over de vraag wat het geleerde uit de workshop betekent voor de rol als professional. Om daarna af te sluiten met 5 aandachtspunten voor succesvolle mediaopvoeding.


Wil je meer informatie over mijn boek ‘Mediawijsheid in de klas’ surf dan naar Mediawijsheidindeklas.nl. Wil je het boek aanschaffen? Dan kan dat onder andere bij OnderwijsboekManagementboek of Bol.com.