DWDD met het boek: ‘Je hebt wel iets te verbergen’ als introductie op het thema: ‘De vrijheid op internet!’

Vorige week besteedde De Wereld Draait Door aandacht aan het boek: ‘Je hebt wel iets te verbergen’ van Maurtis Martijn en Dimitri Tokmetzis. In onderstaand fragment geven de auteurs een inkijkje in alle bits die over het internet gaan met jouw persoonlijke informatie op basis waarvan een profiel van je gemaakt wordt. Aan de hand van zogenaamde flitsveilingen wordt jouw waarde bepaald en zo de juiste advertentie aan je voorgeschoteld. Waardevol? Of griezelig?

Mijn collega Raoul Scheele gebruikte bovenstaande fragment om met de klas de invloed van de politiek (en dus ons stemgedrag) op het thema: ‘De vrijheid op internet’ in te gaan aan de hand van onderstaande vragen:

  • Wat gebeurt er als je naar nu.nl gaat?
  • Wat wordt er besproken over het online bieden? Wie is het product?
  • Voor- of nadeel dat er informatie wordt bewaard?
  • Wat wordt er gezegd over ‘voorwaarden’ accepteren?

In de klassen ontstond vooral over punt drie discussie. En hadden de klassen verschillende meningen. Leerzaam 😉

In mijn boek: ‘Mediawijsheid in de klas’ staat een opdracht over het thema: ‘De vrijheid op internet’. Jongeren ontdekken samen welke deelonderwerpen van belang zijn, welke mening ze zelf hierover hebben en ontdekken welke standpunten politieke partijen hierover innemen. Aan het eind van de opdracht kijken ze terug: blijf ik bij mijn mening of ben ik van mening veranderd?


Wil je meer informatie over mijn boek ‘Mediawijsheid in de klas’ surf dan naar Mediawijsheidindeklas.nl. Wil je het boek aanschaffen? Dan kan dat onder andere bij OnderwijsboekManagementboek of Bol.com.