Een iPhone 6 van tweehonderd euro voor mijn dochter, oftewel: oplichtingspraktijken op Marktplaats.nl

marktplaatslogoEnige weken geleden tweette ik trots dat ik het scherm van de smartphone van mijn zoon had vervangen. Zijn scherm was gebroken doordat hij hem had laten vallen. Ik bedoel het scherm, niet het display. Na dit geslaagd experiment was het scherm van de smartphone van mijn dochter aan de beurt. Piece of cake, dacht ik. Echter bleek niet alleen het scherm, maar ook het display gebroken. Het display werkte voor mijn vervangingspoging nog, maar overleefde deze poging helaas niet. Oftewel: mijn dochter en ik gingen op zoek naar een nieuwe tweedehands smartphone.

Haar wens is een iPhone 6. Kosten? Nieuw bij Apple.nl op dit moment € 639,=. Refurbished rond de € 500,=. Oftewel: onbetaalbaar voor haar. Ook nadat ze alvast had geregeld dat haar verjaardagsgeld van papa, oma, tantes, et cetera. een aantal maanden eerder uitbetaald zou worden. Het alternatief: een iPhone 6C refurbished van rond de € 200,= werd resoluut van de hand gewezen vanwege het te kleine scherm. Een paar uur later kwam mijn dochter enthousiast naar me toe, want op Marktplaats.nl kon je een iPhone 6 voor € 200,= kopen. To good to be true ….

Mijn dochter is een kritische internetgebruiker. Ze neemt niet alles voor waar aan. En checkt regelmatig bij mij of iets wel/niet betrouwbaar is. Van jongs af aan hebben we het met elkaar over mediagebruik: de kansen en bedreigingen. Ik kom regelmatig met anekdotes thuis over mediagebruik van mijn studenten. Maar …. haar kritische houding verloor het van de drang om een iPhone 6 te kopen …. zelfs als het bedrag van € 200,= to good to be true is.

In contact met diverse verkopers kom je veel te weten over de verleidingstactieken. Zo biedt men aan om de bon te mailen, zodat je kunt zien dat iPhone 6 niet gestolen is. Een zoektocht op internet leert al gauw dat deze makkelijk na te maken zijn door een foto van een factuur te photoshoppen. Daarnaast valt me op dat even langsgaan bij de verkoper lastig is. Alle aanbieder wonen in het verre noorden van het land. Een rit van 2,5 uur is te lang. Zo word je verleid de iPhone 6 te kopen zonder dat je het toestel en de verkoper ooit gezien hebt. Alles kan per post gestuurd worden. Vooraf betalen en dan komt het goed, aldus de verkoper. Soms wordt aangeboden de helft vooraf te betalen, want dan weet je zeker dat je het toestel geleverd krijgt. Een laatste verleidingstruc is dat men een kopie van zijn/haar rijbewijs mailt. Je weet dan immers met wie je de deal sluit, echter zijn foto’s van rijbewijzen makkelijk via internet te vinden of te kopen. Oh ja, en als je dan besluit om het geld over te maken, dan denk je te weten naar wie je het geld gestuurd hebt en deze dus kan achterhalen. Niet dus, want hiervoor zet men zogenaamde “katvangers” in. Uiteindelijk kun je dus fluiten naar je geld.

Een belangrijke les voor mijn dochter: to good to be true bestaat niet. Er zit altijd een addertje onder het gras. Blijkbaar zijn er voldoende slachtoffers op het internet te vinden, want er zijn genoeg aanbieders van een iPhone 6 voor rond de tweehonderd euro. Wees gewaarschuwd.

Wil je meer informatie over mijn boek ‘Mediawijsheid in de klas’ surf dan naar Mediawijsheidindeklas.nl. Wil je het boek aanschaffen? Dan kan dat onder andere bij OnderwijsboekManagementboek of Bol.com.