Boek: ‘Mediawijsheid in de klas’ bestaat exact 1 jaar ;-)) Een (korte) terugblik

Mediawijsheidindeklas (cover)Afgelopen vrijdag lag mijn boek: ‘Mediawijsheid in de klas’ precies één jaar in de (digitale) boekwinkels. Tijd voor een (korte) terugblik 😉

Op het moment van schrijven zijn er exact 647 boeken verkocht. Dit is gemiddeld 54 boeken/maand, echter was de verkoop in de eerste maanden groot. En betrof zowel verkoop aan collega’s als extern. De laatste maanden stabiliseert de verkoop naar gemiddeld 30 boeken/maand en is 100% extern. Vakanties zijn terug te vinden in de verkoop.

De recensies van het boek waren (gelukkig) zeer positief. Je geeft jezelf toch bloot met je visie, aanpak en lesmateriaal Een deel van de recensies heb ik op de bij het boek behorende website: Mediawijsheidindeklas.nl gearchiveerd.

Zowel intern als extern heb ik advies mogen geven en workshops mogen verzorgen bij onder andere: Defensie, Humanitas, MBO Utrecht, ROC Leeuwenborgh, Conferentie van het Consortium voor Innovatie (Groningen), VECON: de vereniging voor Economie Docenten Nederland, Academie voor MBO Taaldocenten, Nationaal Mediawijs Congres 2016, Mediawijs.be congres, symposium Mediawijze Professional (Windesheim), Onderwijsdagen 2015, Decanendag (KW1C), Lerarencongres 2015, themamiddag mediawijsheid en sociale learning (Consortium voor Innovatie) en het AVO-café over mediawijsheid en online geletterdheid (KW1C). Niet alle verzoeken kon ik honoreren. Ik geef daarnaast ook nog les (bij de ICT-Academie) en training op diverse vlakken.

Als ik terugdenk dat het boek al een jaar geleden is uitgekomen dan lijkt dit veel korter geleden. Tegelijkertijd lijkt de “stress” van de deadlines (gelukkig) veel langer geleden. Het positieve gevoel van iets neerzetten en het (mogelijk) bij kunnen dragen aan (enige) verandering(en) in het onderwijs voeren de boventoon. In dat kader weet ik dat een aantal ROC’s bezig zijn met het (deels) op de kaart zetten van mediawijsheid aan de hand van mijn boek. Een eer 😉

Afgelopen weken krijg ik steeds vaker de vraag of ik, als ik achteraf terugkijk, ooit weer aan het schrijven van een boek zou beginnen. Ik antwoord dan altijd: “Zekers, ik moet alleen nog een onderwerp verzinnen!”. Uiteraard heb ik geleerd hoe het proces van schrijven, redigeren, opmaken, drukken en verkopen in elkaar zit. Die kennis neem ik mee. Ook zou ik meer tijd plannen voor het schrijven. Ik weet dat ik een optimistische planner ben. Maar zonder eerdere ervaring met het schrijven van een boek zat ik er echt flink naast. Een boek is meer dan een heleboel blogposts achter elkaar. Een logische uitspraak, echter ben ik er met die gedachte ingestapt. Een goede gedachte anders was ik er misschien nooit aan begonnen. En een planning die te optimistisch is kun je altijd nog halen door in de weekenden en een groot aantal avonden achter je laptop te kruipen ;-).

Met nog 103 boeken op de plank rijst de vraag over een herdruk.

Wil je meer informatie over mijn boek ‘Mediawijsheid in de klas’ surf dan naar Mediawijsheidindeklas.nl. Wil je het boek aanschaffen? Dan kan dat onder andere bij OnderwijsboekManagementboek of Bol.com.