Mediaopvoeding: waarom, wat en hoe door Don Zuiderman

Enige maanden geleden heb ik het boek: “Schermgaande Jeugd” aangeschaft van Patti Valkenburg. Dit naar aanleiding van het symposium: “De mediawijze professional” op 23 november bij Windesheim. Patti Valkenburg was naast Joris van Ouytsel, Jorick Scheerens en ikzelf keynote speaker op het symposium.

Het boek: “Schermgaande Jeugd” is een echte aanrader. Het start met een overzicht van de diverse pedagogische stromingen door de tijd heen en de koppeling naar mediaopvoeding. Vervolgens gaat het in op de diverse ontwikkelingsfasen van jongeren: van baby tot 15-jarige puber. Een aantal belangrijke thema’s komen aan bod zoals: media en geweld, media en emoties, jeugd en commercie, effecten van reclame, media en seks, games en sociale media. Het boek sluit af met een samenvattend hoofdstuk: “media en opvoeding”. Het boek is makkelijk leesbaar, wetenschappelijk onderbouwd met steeds de vertaling naar praktijk van mediaopvoeding. Een (voor mij) waardevol en essentieel naslagwerk.

Don Zuiderman maakte onlangs een interessante vlog over: Mediaontwikkeling & Mediaopvoeding. Een aantal hoofdstukken uit het boek worden op eenvoudige wijze uitgelegd door Don.

Ik mag over 2 weken een workshop geven voor vrijwilligers van Humanitas in ‘s-Hertogenbosch. Deze vrijwilligers begeleiden jongeren en/of ouders bij de opvoeding. Een steeds vaker terugkerend thema is mediawijsheid. Ik heb een eerste aanzet gemaakt voor de workshop: “Mediaopvoeding: stuurt u of laat u los?” aan de hand van mijn eigen inzichten, het boek: “Schermgaande Jeugd” en de vlog van Don Zuiderman. Iemand nog tips?