Dé Gamification Conferentie: The Walking Dead in de klas?!

Voorafgaand aan de hoofdconferentie zijn er traditiegetrouw een aantal pre-conferenties om alvast lekker warm te draaien. Eén van deze pre-conferenties wordt georganiseerd door Sem van Geffen en is omgedoopt tot Dé Gamification Conferentie. Het is voor Mission Start, de community of practice over gamification, de eerste grote conferentie die wordt gehouden voor docenten en ontwikkelaars, uit alle onderwijssectoren.

De opening wordt verzorgd door dagvoorzitter Michiel van Eunen. Michiel start de pre-conference met de zaal in gesprek over games, gamification en onderwijs. Ervaringen worden uitgewisseld. Vervolgens kondig Michiel van Eunen de keynote speaker: Tobias Staaby aan.

The Walking Dead in de klas
Tobias Staaby, een docent uit Noorwegen, gebruikt video games actief in zijn klas. Op zijn school, Nordahl Krieg in Bergen, hebben ze zelfs een eigen praktijkruimte opgezet waar leren met video games in de praktijk wordt gebracht.

Tobias Staaby start zijn keynote met de vier hoofdingrediënten voor het gebruik van games in de klas:

 • engaging – een game moet je aandacht vasthouden;
 • educational – een game moet leerzaam zijn;
 • playful – een game moet leuk zijn;
 • experience – een game moet een echte ervaring zijn.

Tobias Staaby geeft de tip om altijd te starten met de experience van de game. Vanuit de experience: het verhaal en het doel van de game kijk je naar de andere drie ingrediënten. Pas als alle ingrediënten ingevuld zijn is de game en het idee dat je hebt om de game in te zetten geschikt voor in de klas.

Tobias Staaby startte een aantal jaar geleden met de game: The Walking Dead in de klas. Het gebruik van deze game deed nogal wat stof opwaaien, want zijn zombies die mensen opeten en keuzes mensen in de game moeten maken over leven en dood geschikt voor leerlingen? Sommigen waren in eerste instantie faliekant tegen, echter had Tobis Staaby een duidelijke verhaal. Zijn aanpak bevatte de vier ingrediënten van de succesvolle inzet van games in de klas. In diverse interviews op de Noorse tv wist hij snel sympathie te winnen en werd een icoon voor de inzet van games in de klas in Noorwegen.

Tobias Staaby zet The Walking Dead in om ethiek tastbaar te maken in zijn lessen. Ethiek gaat over het maken van keuzes. Bij The Walking Dead is bijvoorbeeld beperkt eten beschikbaar. Je moet keuzes maken wie je wel en wie je niet te eten geeft. Geef je de kinderen te eten, omdat dat humaan is? of geef je de volwassenen te eten, omdat die de veiligheid van de groep kunnen handhaven? En hoeveel mensen geef je te eten als er voor 10 mensen, maar voor 5 mensen eten beschikbaar is. The Walking Dead zit vol van ethische keuzes die je moet maken.

Tobias Staaby speelt het spel in de klas op één pc met de hele klas. Elke keer als er een ethische keus gemaakt moet worden gebruik hij Kahoot! om te stemmen met de klas over welke ethische keus ze gaan maken. Met name het gesprek over het waarom van de keus. De voors en tegens maakt dat de inzet van The Walking Dead leerzaam is. Een excellent voorbeeld van het gebruik van een game in de klas ;-))

Andere games die Tobias Staaby gebruikt en de revue passeerden zijn: Civilization, Papers Please, De Last of Us, Skyrim en Planet Coster.

Workshops over en met games!
Na de keynote zijn er twee korte workshopronden, onder leiding van diverse ambassadeurs en vrienden van Mission Start. In totaal zijn er 8 workshops:

 • ‘Some Major Problems’ door Jasper Mannaert (van Collablab)
 • ‘Game-elementen in de klas’ door Sebastiaan Terpstra (van ROC van Twente)
 • ‘Demo: Pandemie’ en veel andere spellen door Inez Groen (Fontys Hogescholen)
 • ‘Learning with Games’ door Tobias Staaby (Nordahl Krieg uit Bergen, Noorwegen)
 • ‘Demo: Logic Adventure’ door Thomas van Doremalen (Koning Willem I College)
 • ‘Je eigen spelconcept’ door Maarten Stevens (8D Games)
 • ‘Playful Learning’ door Thijs de Vries (The Playful Company)
 • ‘Gamification & Ondernemendheid’ door Frank Leoné (Marbelous Minds)

Gamification Buffet
Tussen de workshops door is er door Erik Meester een Gamification Buffet samengesteld met Lego Education, Makeblock mBot, Makey Makey, het educatieve pakket Solly en een groot aantal spellen voor in de klas.

Een heerlijk buffet: “Smullen maar!”

Voor mij is dat ook één van de samenvattende termen voor Dé Gamification Conferentie: “Smullen maar!”, want een groot aantal ideeën en praktische voorbeelden van het gebruik van games in de klas passeren te revue. Daarnaast komen woorden als: “Inspirerend!”, “Innovatief ;-)” en “Community-gevoel :-))” in me op.

Een dikke pluim voor Sem van Geffen wat mij betreft.


Gids voor Gamification
Organisator Sem van Geffen lanceert op 12 april a.s. de Gids voor Gamification. De gids is bedoeld als inleiding en verdieping op het thema gamification. De gids is in beperkte oplage fysiek beschikbaar. Het fysieke exemplaar is een streling voor het oog. De digitale versie komt gratis beschikbaar.

Voor een korte impressie van de Gids voor Gamification kun je terecht op mijn edublog: Lerenontrafeld.nl.