Sociale Media Bingo update!

Op mijn weblog Lerenontrafeld.nl heb ik regelmatig verslag gedaan van de inzet van de Sociale Media Bingo. Zo’n twee jaar geleden zat ik op versie 3.0 getuige de post: ‘Wat aandacht krijgt, groeit en bloeit: sociale media bingo 3.0 #cviov‘. Een aantal enthousiastelingen hebben op basis van de sociale media bingo een aantal sub-varianten gemaakt. In 2014 heb ik een overzicht proberen samen te stellen in de post: ‘Sociale Media Bingo: Overzicht van diverse varianten ūüėČ‘. Ik ben benieuwd of er afgelopen twee jaar nog meer varianten ontstaan zijn.

Ondertussen heb ik versie 4.0 gemaakt. Versie 4.0 is gekoppeld aan mijn boek Mediawijsheid in de klas. In mijn boek betoog ik dat er twee rollen binnen mediawijs onderwijs noodzakelijk zijn:

  1. docent Mediawijsheid
  2. mediawijze docent

Ik beschrijf dat beide rollen in staat moeten zijn om internet pedagogisch en didactisch verantwoord moeten kunnen inzetten in de klas/groep. De Sociale Media Bingo verziet (deels) in deze behoeften:

Workshop: Oogst de kracht van sociale media in de klas!
Een groot deel van de problemen met sociale media in het onderwijs zijn te wijten aan de na√Įviteit van het onderwijs, aldus een onderzoek (uit 2011) van de Academie voor Media en Maatschappij: ‚Äúze zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden‚ÄĚ. Het slim gebruik van sociale media in de klas kan een aantal voordelen opleveren volgens Kennisnet:

  1. verhoogde motivatie
  2. beter leerprestaties
  3. effici√ęnter leerproces

Aan de hand van de Sociale Media Bingo wordt in deze interactieve workshop het landschap van sociale media verkend: wat zijn de mogelijke kansen, maar ook wat de bedreigingen zijn van het gebruik van sociale media in de klas. Tal van digitale voorbeelden, die vrijwel direct toegepast kunnen worden, passeren de revue: hoe maak je een digitale mindmap om een onderwerp gestructureerd samen te (laten) vatten?, hoe voer je een digitale brainstorm rondom een onderwerp?, hoe activeer je voorkennis via een digitale postermuur?, of hoe maak je een game waarin binnen een beperkte tijd informatie geordend moet worden? Et. cetera. Zaadjes worden gepland, die vervolgens in de eigen klas kunnen uitGROEIen tot BLOEIende landschappen.

Mocht je de Sociale Media Bingo zelf willen inzetten? Dan kun je hem via Slideshare bekijken, downloaden en aanpassen naar eigen behoefte.

Binnen de training mediawijze docent bij het Koning Willem I College start ik met bovenstaande¬†Sociale Media Bingo. De bingo inspireert, laat legio mogelijkheden zien en ervaren. Daarna behandel ik Bloom, TPACK en SAMR¬†om het ‘pedagogisch en¬†didactisch verantwoord inzetten’ deel handen en voeten te geven. Vervolgens¬†ontwerpen de deelnemers een eigen les waarin ze minimaal twee tools¬†inzetten en de keuzes die ze maken verantwoorden. Uiteraard wordt dit proces begeleid. Vervolgens¬†voeren ze¬†de les uit en evalueren de les met hun studenten. Het geheel wordt in de laatste bijeenkomst aan elkaar gepresenteerd en van feedback voorzien.

Van TPACK heb ik een aangepast versie gemaakt passend bij mijn boek. Binnenkort komt ik hierop terug in een blogpost en deel ik mijn TPACK-variant, zodat je deze eventueel kunt inzetten binnen je eigen trainingen.