De impact van smartphone gebruikt voor het slapengaan op je hersenen en lichaam en wat je hiertegen kan doen!

f.luxIn mijn boek Mediawijsheid in de klas ga ik in op het leren focussen. In een leuke werkvorm laat ik jongeren ervaren dat multi-tasking niet bestaat. Een werkvorm die je ook tijdens een les kunt inbouwen om een leermoment mee te geven.

Een andere aspect van focussen is dat je voldoende slaapt en herstelt. Een uitgerust brein maakt dat concentreren makkelijk gaat. Het gebruik van een beeldscherm vlak voor het slapengaan is onverstandig. Het blauwe licht geeft aan je hersenen het signaal om wakker te blijven. Hierdoor wordt de aanmaak van melatonine uitgesteld. Melatonine heb je nodig om in slaap te komen.

Check bovenstaande video van Business Insider om te leren wat het effect van beeldschermgebruik op je hersenen en lichaam is. Een leerzame video die je in je les kunt inzetten. De tip in de video om een uur voor het slapengaan je beeldschermen uit te zetten is een goede.

Er is ook een softwarematige mogelijkheid om het blauwe licht te verminderen. Voor je Windows, OSX of Linux machine is er f.lux. F.lux vermindert stap-voor-stap bij zonsondergang het blauwe licht van je beeldscherm. Voor Android is er Twilight. Voor iOS heeft Apple in iOS 9.3 standaard functionaliteit hiervoor in petto. Ik weet niet of er wetenschappelijk onderzoek gedaan is naar de effectiviteit van dit soort software op je slaap. Iemand?