Gelezen: Slim Zoeken op internet van Maarten Sprenger

slimzoeken_cover2

Via mijn collega Marlies de Groot-de Graaf kreeg ik het boek Slim Zoeken op internet van Maarten Sprenger. Marlies had op een conferentie een workshop over Slim Zoeken gevolgd bij Maarten. Achteraf raakten ze in gesprek over mediawijsheid en mijn boek Mediawijsheid in de klas. Maarten schonk haar het boek om het vervolgens door te geven aan mij. Dank ;-))

Het boek wordt door Maarten Sprenger als volgt beschreven:

Informatie zoeken voor een werkstuk of een spreekbeurt, het lijkt zo simpel: ‘Zoek maar even op Google’. Net zoals: ‘Je moet wel de juiste zoekwoorden gebruiken’. Maar kaats de vraag eens terug: ‘Doe het even voor …’ en dan blijkt zoeken op internet overduidelijk een tijdrovende klus met een onzekere uitkomst te worden. In de eerste plaats zijn er altijd teveel hits . Daaruit relevante resultaten kiezen is al lastig. Daarnaast is het de vraag hoe je als kind informatie vindt die je ook zelf kan lezen en begrijpen. En is die informatie ook betrouwbaar? Zo zijn er meer obstakels op weg naar bruikbare teksten of filmpjes.

Maar Google helpt je toch? Inderdaad. De vraag is alleen: helpt Google zoals jij dat wilt? Google is vaak wat opdringerig, een beetje te hulpvaardig. Google doet alsof ze jou goed kennen, maar Google laat je vooral zien wat ‘de meeste mensen’ willen. Een persoonlijke keuze maken, daar moet je Google toe dwingen. En niet alleen Google, ook Yahoo of Bing. De kern van Slim Zoekenis: ‘Hoe stuur je een zoekmachine?’ Leer je zoekmachine kennen en gebruiken. Want ook al kun je niet zien wat er onder de motorkap gebeurt, het ‘dashboard’ heeft talloze onbekende, maar erg bruikbare knoppen.

Met Slim Zoeken wordt de vraag: ‘Doe het even voor …’ beantwoord. Leer het verschil kennen tussen zoeken en op-zoeken. Schakel zoekcommando’s in voor betere zoekresultaten, wacht even met lezen: let op het webadres en kijk naar de makers van de site. En gebruik sneltoetsen voor en tijdens het zoeken.

Het boek Slim Zoeken op internet is zeer toegankelijk geschreven voor kinderen van 8 tot 12 jaar. In de vormgeving, het taalgebruik en de aanpak voor Slim Zoeken is dit duidelijk terug te vinden. Het boek start met pleidooi om met Slim Zoeken aan de slag te gaan. Vervolgens gaat het boek gedetailleerd hoofdstukgewijs in op:

  • Google als zoekmachine met diverse invalshoeken om te zoeken zoals web, afbeeldingen en maps,
  • het bedenken van goede zoekwoorden door te brainstormen,
  • het bewust kiezen van algemene en/of specifieke woorden als zoektermen,
  • voor kinderen geschikte zoekbronnen zoals schooltv.nl en jeugdjournaal.nl,
  • het slim zoeken door gebruik te maken van zoekcommando’s zoals -, “”, * en 1750…1800,
  • de betrouwbaarheid van gevonden informatie,
  • het gebruik van sneltoetsen, en
  • het opslaan van gevonden informatie via Symbaloo, Yurls of Evernote.

Ook onderwerpen als copyright, wachtenwoorden en phising komen (beperkt) aan bod.

Als ik de onderwerpen plaats in het Mediawijsheid-competentiemodel van mijn boek Mediawijsheid in de klas dan worden de competenties: zoeken en beoordelen begrijpelijk en zeer uitvoering behandeld. De competenties bewaken en publiceren worden begrijpelijk, echter zeer beperkt aangestipt.

Mediawijsheid-competentiemodel

Ik maak de koppeling met het Mediawijsheid-competentiemodel omdat ik denk dat dit boek een goede invulling geeft aan de competenties zoeken en beoordelen. Doordat de gebruikte aanpakken sterk overeenkomstig zijn, het boek Slim Zoeken op internet specifiek geschreven is voor de doelgroep kinderen van 8 tot 12 jaar en het boek Mediawijsheid in de klas specifiek geschreven is voor docenten, geldt voor mij: één plus één is drie ;-))

Het boek is te bestellen via de website van Maarten Sprenger.