Zembla onderzoekt de handel in privacygevoelige gegevens in: ‘Data: het nieuwe goud’

Zembla zond deze maand twee interessante documentaires uit over de handel in privacygevoelige informatie. Interessant materiaal voor de docent Mediawijsheid en de mediawijze docent. En materiaal om met jongeren in de klas te bekijken.

Documentaire 1: Data: het nieuwe goud I

Wie kent u het beste? Er zijn bedrijven, zogeheten datahandelaren, die misschien wel meer van u weten dan uw partner of uw beste vriend. Ze zijn op de hoogte van uw interesses en uw geheimen. Deze datahandelaren volgen u namelijk onophoudelijk via uw computer, uw tablet en uw smartphone. Dat doen ze met behulp van geavanceerde ’trackers’ die ze op websites hebben geplaatst. Deze trackers leggen alles vast wat u op het internet doet.

2015-12-10_09-22-13

Ze zien bijvoorbeeld welke kleding u bekijkt of koopt en wat uw vakantiebestemming wordt. Ook als u surfend op het web oplossingen zoekt voor uw relatieproblemen, schulden, stress en ziekte, de datahandelaren kijken met u mee. Want uw interesses en uw gedrag op internet zijn goud waard. Met al die gegevens wordt een profiel van u gemaakt, dat voor veel geld verkocht wordt aan marketeers, kredietbeoordelaars, verzekeraars en andere geïnteresseerden. Mag dat zomaar? En hoe kunt u zich daar tegen beschermen? Zembla onderzoekt de handel in onze data.

Documentaire 2: Data: het nieuwe goud II

Gezondheidsapps voor op je smartphone schieten als paddenstoelen uit de grond. Ze tellen het aantal stappen dat je zet, ze controleren je dag- en nachtritme, ze meten je bloeddruk en hartslag, calorieën worden bijgehouden. Een goede ontwikkeling vindt minister Schippers van Volksgezondheid, want als we onze gezondheid met behulp van smartphone en internet goed in de gaten houden, kunnen de zorgkosten omlaag. We beschikken immers nu zelf over interessante persoonlijke medische informatie.

2015-12-10_09-15-55

Maar wie beschermt deze medische gegevens? Want wat de meeste app-gebruikers niet weten is dat er bedrijven zijn die om hele andere redenen ook geïnteresseerd zijn in onze medische data. Wie zijn die bedrijven en wat doen ze met al die informatie over onze gezondheid? Zembla onderzoekt de handel in privacygevoelige gegevens.