Wat leer je als auteur als je eigen school uitgever is van je boek? & Recensie ‘Mediawijsheid in de klas’ van NBD Biblion

Als auteur van je eigen boek en je eigen school als uitgever onderga je een interessant leerproces 😉

In dit leerproces leer je over kosten en baten. Kosten voor redigeren. Kosten voor het ontwerp. Kosten voor het drukken. En zelfs over de kosten voor de coating van je boek. Wie welk deel van de baten opslokt. De distributeur en de verkopende partij. En wat er dan overblijft om de investering terug te verdienen. Je leert ook dat in Nederland een vaste boekenprijs geldt en dat een 20% marge voor de verkopende partij in de wet is vastgelegd. In dit leerproces ontdek je ook hoe je je boek aan de man brengt. Wat wel en wat niet werkt. Hoe lastig het is om bijvoorbeeld via traditionele media aandacht te krijgen voor je boek. Ik hoor dit ook terug van andere auteurs. Terwijl dat op sociale media bijna als vanzelf gaat. In dit leerproces ontdek je hoe in Nederland boeken worden gedistribueerd. Meestal gaat dit via het Centraal Boekhuis. Je leert dat als je je boek bij het Centraal Boekhuis deponeert het automatisch aangeboden wordt door de Bol.com’s en Bruna’s van deze wereld. En dat ook boekhandels via het Centraal Boekhuis je boek kunnen bestellen voor hun klanten.

Enige weken geleden leerde ik weer iets nieuws. In Nederland is er een partij als NBD Biblion die boeken professioneel recenseert en vervolgens de bibliotheken in Nederland (en België) op de hoogte brengt van nieuw verschenen boeken. Ik stuurde ze op hun verzoek twee boeken voor een recensie.

Vorige week rolde er een bestelling van eenendertig boeken binnen in mijn mailbox. Vandaag ontving ik de officiële recensie (zie foto). Leuk! Uiteraard wilde ik deze recensie ook digitaal bemachtigen. Tijdens mij zoektocht ontdekte ik de site Boekenopschool.nl van NBD Biblion waar speciaal voor het onderwijs boeken worden aangeboden. Op deze site vind je ook de recensie door NBD Biblion van mijn boek Mediawijsheid in de klas.

Een interessant leerproces een boek schrijven ….. dat leerproces gaat veel verder dan het schrijven 😉