Aan de slag met ‘#Mediawijsheid in de klas’ op het Vlaams Mediawijs.be congres ;-)

Vandaag heb ik op het Mediawijs.be congres een keynote mogen geven op basis van mijn boek Mediawijsheid in de klas. In de keynote ben ik allereerst ingegaan op het belang van aandacht voor mediawijsheid in het onderwijs. Vervolgens heb ik mediawijsheid gedefinieerd en inhoud gegeven aan de hand van het Mediawijsheidcompetentie-model.

Daarna ben ik dieper ingegaan op hoe je mediawijsheid in scholen kunt aanpakken. Hiervoor ben ik ingegaan op de pedagogische en didactische uitgangspunten die ik gebruikt heb om de 30 opdrachten uit mijn boek te ontwikkelen. Vanuit de stelling dat mediawijsheid zowel als vak als geïntegreerd (de én-én-aanpak) aangeboden moet worden in scholen heb ik een overzicht gegeven van onderwerpen (lees: opdrachten uit het boek) die je aan kunt pakken in school. Daarna hebben ik de zaal één opdracht laten ervaren. Zo zijn de pedagogische en didactische uitgangspunten concreet te ervaren. Ten slotte ben ik ingegaan op beoordelen om daarna af te sluiten met geruststellende woorden dat ondanks dat er een weg te gaan is: #FAIL niet bestaat.

Wil je meer informatie over het boek ‘Mediawijsheid in de klas’ surf dan naar Mediawijsheidindeklas.nl. Wil je het boek aanschaffen? Dan kan dat onder andere bij Onderwijsboek, Managementboek of Bol.com.