Hulde aan de decaan en vooral aan mijn decaan: meneer Nelissen; Presentatie Decanendag@KW1C: Mediawijsheid in de klas

DecanendagAfgelopen donderdag was het decanendag op het Koning Willem I College. Een groot aantal decanen van scholen uit de regio van ons college verzamelden zich om met en van elkaar te leren.

Vanuit de organisatie van de decanendag was ik gevraagd om een presentatie van maximaal 30 minuten te geven over mediawijsheid.

In mijn inleiding heb ik de ruimte genomen om het belang van de rol van de decaan te benadrukken aan de hand van het verhaal van mijn eigen decaan meneer Nelissen:

Meneer Nelissen was mijn docent Natuurkunde en een van de decanen op het S.S.G.N. in Nijmegen.

Meneer Nelissen was een vakman in hart en nieren. Meneer Nelissen had een bijzondere humor en een bijbehorende lach. Meneer Nelissen droeg een pak, terwijl dat niet echt de standaard was op onze school. Meneer Nelissen boeide. Meneer Nelissen was betrokken en toch een beetje op afstand.

Ik zat het op V.W.O. het leren ging me goed af, echter was ik een tikkeltje onzeker over mijn eigen kunnen. Na een aantal beroepskeuze testen waaruit het advies bakker of kok rolde had ik op een formulier aangegeven dat ik iets technisch wilde doen op een H.B.O. opleiding. Na het lezen van het formulier vroeg meneer Nelissen zich bij me. Voor meneer Nelissen had je een beetje ontzag. Als meneer Nelissen iets zei dan luisterde je. Als meneer Nelissen iets vroeg dan werd je aan het denken gezet.

Schrik?! Waarom!?

Hij vroeg met uit te leggen waarom ik voor een H.B.O. opleiding gekozen had, terwijl een Universitaire opleiding makkelijk haalbaar moest zijn. Hij zei: “Als jij het niet kan ….”. De schrik sloeg om in iets meer zelfvertrouwen. Ik zou de optie open laten, zei ik.

Een tijdje later ben ik in Nijmegen gaan kijken op de Universiteit. Koos de opleiding Informatica (was nog maar net gestart in Nederland). Ik startte in 1989. In 1990 werd de Universiteit aangesloten op het Internet. Ik mailde, leerde surfen op het internet, programmeerde HTML, et. cetera. In mijn eerste (S.E.R.C.) een tweede baan (Cap Gemini) adviseerde ik bedrijven onder andere hoe ze zich konden aansluiten op het internet. In mijn derde en huidige baan bij het Koning Willem I College ging ik aan de slag met didactiek en ICT. In 2008 begon ik met lessen mediawijsheid in de Week van de Mediawijsheid binnen de ICT-Academie. In 2012 begon ik met het ontwikkelen van het vak Mediawijsheid voor ons college. In 2015 kreeg ik de kans om een boek te publiceren.

Dank meneer Nelissen voor het vertrouwen in mij, de vraag die je mij stelde en de keuzes die hieruit voortkwamen. En …. uiteindelijk mijn boek ;-))

Hulde aan de decaan. Ik wens iedere leerling zo’n decaan toe als mijn meneer Nelissen.

Zie hierboven de presentatie die ik gegeven heb.