Interessante docu: ‘Verslaafd aan je telefoon’ van Zembla Internationaal en de link met mijn boek ‘Mediawijsheid in de klas’

Afgelopen woensdag zond Zembla de documentaire: “Verslaafd aan je telefoon” uit. Een interessante docu voor docenten Mediawijsheid en mediawijze docenten. En bruikbaar in je klas; -)

Zembla Telefoonverslaafd

Verslaafd aan je telefoon is een reportage uit Canada over telefoonverslaving:

Het digitale tijdperk is een walhalla voor de ‘informatie-junk’. Met de smartphone en de tablet kunnen we overal het internet op en steeds meer mensen raken ‘dataverslaafd’. Toch komt er langzaam een tegenbeweging op gang: mensen gaan op ‘datadieet’. In Amerika kan dat nu zelfs in zogenaamde digi-afkickkampen. Zembla Internationaal onderzoekt: Waar eindigt onze verslaving aan data?

De documentaire belicht zowel de overload van data en hoe je hiermee om kunt gaan, de onzichtbare volgers die een profiel proberen te maken van je en vervolgens via een digitale marktplaats advertenties proberen te verkopen en deze advertenties aan te bieden op de websites die je bezoekt en het continue meten en opslaan van gezondsheidsdata zoals slaap, kilometers afgelegd en hartslag en het hieruit bepalen van de relatie tussen geluk en gezondheid. Voor en nadelen van het opslaan van data worden goed belicht in de docu alsook komen de voor- en tegenstanders aan het woord. En uiteraard internetverslaving en de manier om hiervan af (proberen) te komen.

In mijn boek ‘Mediawijsheid in de klas’ ga ik in hoofdstuk 3.6.7 in op de problematiek van internetverslaving. In de aanpak in het boek kies ik voor een grappige en luchtige video als start van de les (als afwisseling van de serieuze en confronterende video over gameverslaving). Deze video is eveneens bruikbaar voor een les over internetverslaving. Na de video kun je met de klas het gesprek aangaan over de video door het stellen van echte vragen. Hoe? Dat lees je in mijn boek ‘Mediawijsheid in de klas’.

Wil je meer informatie over het boek ‘Mediawijsheid in de klas’ surf dan naar Mediawijsheidindeklas.nl. Wil je het boek aanschaffen? Dan kan dat onder andere bij Managementboek of Bol.com.