2 oktober 2015: Themamiddag Mediawijsheid en Social Learning in het Innovatiehuis

Op vrijdagmiddag 2 oktober presenteren Wilfred Rubens, Marcel de Leeuwe en ikzelf de boeken: Social learning en leren met sociale media en Mediawijsheid in de klas in het Innovatiehuis in ‘s-Hertogenbosch.

Mediawijsheid in de klas
Jongeren maken intensief gebruik van het internet. Via de smartphone zijn hun Facebook-vrienden en de rest van de wereld voortdurend binnen handbereik. Internet voorziet in een basisbehoefte van jongeren: verbondenheid. Het feit dat jongeren het medium internet dagelijks gebruiken betekent echter niet dat ze ook mediawijs zijn. Volwassenen – ouders, opvoeders, docenten – moeten jongeren helpen media wijs te worden, zodat ze bewust met het internet en zijn ontelbare applicaties kunnen omgaan.

Hoe maak je jongeren mediawijs? Dit boek biedt docenten hulp. Het bevat bijvoorbeeld een complete methode Mediawijsheid met kant-en-klare opdrachten. Ook biedt het handvatten voor docenten die mediawijsheid in hun vak- of beroepscontext willen integreren. Met dit boek kun je als docent aan de slag! Let op: het begint precies waar het moet beginnen. Hoe kun je jongeren positief-kritisch benaderen? Hoe ga je open het gesprek met ze aan? Dat is de eerste stap die je bewust moet zetten. Ook daar helpt dit boek je bij!

Social learning en leren met sociale media

We leven in een dynamische samenleving waarin de manier waarop we communiceren, leren en werken verandert. Dit gebeurt onder invloed van technologie maar misschien nog meer onder invloed van andere maatschappelijke en sociale ontwikkelingen. Dit nodigt ons uit om na te denken over leren, onderwijzen en kennis delen.

“Social learning en leren met sociale media”  start met een “wat”: wat is nu social learning? Daarna komt het “waarom” aan bod: de veranderende context van leren. Het “hoe” geeft vervolgens aan op welke manier we dan kunnen leren en met het “waarmee” geeft het boek handvatten voor een didactische aanpak. Tot slot zijn er implementatietips. Het boek is ook verkrijgbaar als e-book.

Het uitkomen van deze twee boeken is de aanleiding voor het Consortium voor Innovatie om een interactieve themamiddag te organiseren op vrijdagmiddag 2 oktober 2015. Samen met de auteurs wordt ingegaan op hoe je social learning kunt inzetten bij mediawijsheid.

Aanmelden voor de themamiddag

De start is op 12:00 met lunch of eventueel 13:00 zonder lunch. Voor meer informatie zie de item op de weblog van het Innovatiehuis.