Het begin van de videogame industrie en de ondergang van Atari in de documentaire Atari: Game Over

De jeugd van tegenwoordig speelt graag videogames zoals Grand Theft Auto, World of Warcraft, Assassin’s Creed, Battlefield, Halo en Mortal Kombat. Dat de videogame industrie al meer dan 30 jaar oud is, weet de jeugd van tegenwoordig maar amper.

De jeugd uit de jaren 80 speelde ook videogames, zoals ikzelf. Thuis hadden we een gameconsole, echter kan ik me niet meer herinneren welk merk dat was. Daarna kochten we de commodore 64. Deze werd na een aantal jaren ingewisseld door de Commodore Amiga. In die tijd heb ik naast gamen mezelf leren programmeren en een paar spelletjes gemaakt. Vervolgens wilde ik van mijn hobby mijn beroep maken. De rest is history 😉

[bron: Wikipedia.org]

In de documentaire Atari: Game Over wordt een inkijkje gegeven in hoe het ooit echt begon met de doorbraak van de Atari 2600 met games Outlaw, Space War, Breakout, Yars’ Revenge en Breakout. Interessante beelden en hoofdrolspelers uit die tijd komen langs. Tevens wordt de mythe ontrafeld van de ondergang van Atari vanaf 1983 waarbij de flop van het het spel E.T. de reden zou zijn. Miljoenen cartridges van dit spel zouden ergens op een vuilnisbelt in de Verenigde Staten gedumpt zijn. Een groep archeologen gaan op zoek. De mythe wordt ontrafeld.

Een leuke documentaire … en wellicht een must voor fanatieke gamers, gamification aanhangers, toekomstige game designers of gewoon om wat nostalgie op te snuiven als je, zoals ik, geboren bent in de jaren 70.

Mocht je oude games willen spelen dan kun je terecht op: VirtualAtari.org. Ook is de game E.T. hier te spelen 😉