Wat brengt Facebook je? en Wat neemt het je af?

Via mijn Google Alerts werd ik geattendeerd op de documentaire Beyond My Walls. Ik heb hem zelf nog niet kunnen bekijken, maar de trailer spreekt me aan. Ik denk bruikbaar voor de docent Mediawijsheid en interessant voor de mediawijze docent. De documentaire wordt als volgt aangekondigd bij NPO Doc:

In de huidige maatschappij zijn we continu verbonden met iedereen via sociale netwerken zoals Facebook. Maar hoe diep gaan deze contacten buiten het online leven? Neske Beks ontdekt na een ongeluk dat ze altijd in een zeepbel heeft geleefd. In ‘Beyond My Walls’ onderzoekt ze wat Facebook mensen geeft en afneemt.

Neske Beks, filmmaker, performancekunstenaar, schrijver en Facebookverslaafde, leidde een gelukkig en druk leven met een continue toegang tot internet, mail, Whatsapp en haar 2800+ Facebookvrienden. Dit ging allemaal perfect: het sociale netwerk was een ideaal hulpmiddel om haar werk, theater, schrijven en sociale leven bij elkaar te brengen.

Helaas overkwam Neske een ongeluk, waardoor haar leven radicaal veranderde. Wanneer ze zich hieraan probeerde aan te passen, bleek dat ze het contact met bijna iedereen om zich heen verloren heeft. In Beyond My Walls ontrafelt Neske Beks de grenzen van haar online en offline leven en zoekt ze uit wat Facebook haar oplevert en afneemt.

In mijn boek Mediawijsheid in de klas komt onder het onderdeel participeren Facebook en internetverslaving uitgebreid aan bod. Het boek verschijnt media mei 2015.

De hele documentaire is te zien bij NPO Doc.