Het lijkt wel of jongeren steeds minder hun aandacht ergens bij kunnen houden. Ze switchtasken voortdurend en kunnen niet meer focussen. De afleidingen zijn dan ook erg groot. Het internet en social media zijn overal en altijd aanwezig via hun smartphones, laptops en tablets. Elke tweet kondigt zich aan met een fluittoontje en elke foto of reactie op Instagram veroorzaakt een trilling. Elke like op Facebook moet ook meteen worden bekeken.

Ga met al deze afleiding maar eens geconcentreerd werken aan die opdracht voor school of werk. Focussen is dus lastig in deze tijd. Als je jongeren echter leert hoe ze bewust keuzes kunnen maken, kunnen zij zowel tijd winnen als hun kwaliteit van werken verbeteren. Dit vermindert ook nog eens hun stress, want ze houden tijd en energie over voor andere dingen.

Bovenstaande documentaire De Kennis van Nu van NPO Wetenschap gaat in op het afgeleide brein. In mijn boek Mediawijsheid in de klas ga ik uiteraard ook in op Leren focussen.