Cover boekZoals ik in een eerdere post door heb laten schemeren ben ik druk bezig met het afronden van mijn boek Mediawijsheid in de klas. Eind augustus ben ik begonnen met schrijven. Het einde is in zicht ūüėČ

Bij dezen het voorwoord van het boek om je een eerste idee te geven van de inhoud van het boek:

Jongeren maken intensief gebruik van het internet. Ze consumeren informatie, bijvoorbeeld via google.nl. Ze participeren graag in sociale netwerken als Facebook en Instagram. Daarnaast produceren ze grote hoeveelheden status updates, selfies, likes en video’s. Het internet voorziet in een basisbehoefte van jongeren: verbondenheid. Ze kunnen gewoon niet zonder.

Dat jongeren het medium internet dagelijks gebruiken betekent niet dat ze ook mediawijs zijn.

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt het: jongeren zijn lang niet zo mediawijs als ze zelf denken. Dus moeten we jongeren leren hoe ze enerzijds verstandig kunnen omgaan met de bedreigingen van het internet en anderzijds hoe ze de kansen van het internet optimaal kunnen benutten.

Hoe maak je jongeren mediawijs? Als volwassene je eigen visie aan de jongeren opdringen, werkt niet. Dan ontstaat de gevreesde (generatie)kloof. Wat wél werkt: met jongeren een open gesprek aangaan over omgaan met het internet. Dit boek bepleit daarom een positief-kritische benadering van mediawijsheid. Het biedt een raamwerk dat mediawijsheid inhoud geeft. Ook biedt het een pedagogisch-didactisch handvat voor het in gesprek gaan met jongeren. Verder bevat het boek een methode met opdrach­ten: klaar voor gebruik maar ook gemakkelijk aan te passen naar eigen inzicht. Tevens is het boek een bron waarvan je als docent mediawijzer kunt worden. Last but not least reikt het boek een kompas aan dat richting kan geven aan het implementeren van mediawijsheid.

Naast het voorwoord zijn ondertussen zijn de eerste hoofdstukken helemaal klaar en al in de layout gezet. De laatste hoofdstukken zijn in afronding. Er is een ISBN-nummer: 978-90-78300-06-9 en een aanzet voor de bijbehorende website.

Mocht je op de hoogte gehouden willen worden van de vorderingen dan kun je je via RSS abonneren op de Mediawijsheidindeklas.nl.

Mocht je Twitter in de gaten houden, dan zul je gemerkt hebben dat ik vanaf deze week veel mediawijsheidnieuws tweet met #mediawijsheidindeklas. Een handig bron om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelen vanuit een groot aantal bronnen die ik volg.