Cybertopia – Wat is de visie van de cyber-utopisten in Silicon Valley?

Wat is de visie van de cyber-utopisten in Silicon Valley? Zij sturen een revolutie die ons leven op alle niveaus vormgeeft. Een portret van Cybertopia.

Een interessante documentaire van VPRO Tegenlicht:

We lezen het evangelie volgens Steve Jobs, downloaden de nieuwste apps en hebben ontzag voor Google. Ongemerkt voltrekt zich een revolutie, die ons leven op alle niveaus vormgeeft: hoe we ons verplaatsen, hoe we met onze vrienden en geliefden omgaan, hoe we werken, hoe we politiek bedrijven en hoe we denken over wat publiek is en wat privé.

Deze revolutie wordt vormgegeven door een nieuwe orde van programmeurs, entrepreneurs en durfkapitalisten in ‘Silicon Valley’. Zij hebben de kennis, de netwerken en het geld. Misschien zijn de eerste geluiden dat Silicon Valley zich wil afscheiden van de Verenigde Staten wel een voorbode voor wat ons nog te wachten staat.

Tegenlicht duikt in de wereld van deze cyber-utopisten en onderzoekt hun visie, hun ethos en hun politieke agenda. Een portret van hun Cybertopia, die de ‘Cloud’ zou kunnen heten of de ‘Cirkel’.