Onderwijsmoment.nl: “Anders leren kijken naar verantwoordelijkheid”

Karin Winters startte afgelopen december de site onderwijsmoment.nl als spin-off van mijnmoment.com. Deze spin-off is geënt op onderwijsharten en onderwijsverhalen. Karin wil laten zien dat het mogelijk is om onderwijsharten op één plaats een podium te bieden, ongeacht kennen, kunnen en (onderwijs)kleur. Een mooi initiatief dat ik graag promoot en natuurlijk in participeer.

Op 2 januari plaatste Karin mijn bijdrage.

Anders leren kijken naar verantwoordelijkheid
Zo’n 12 jaar geleden verruilde ik mijn consultancy stropdas in voor een baan in het onderwijs. Een bewuste keus om voor anderen iets te kunnen betekenen. Spijt? Nooit! Al die jaren werk ik met veel plezier bij de ICT-Academie en de Academie voor Teaching and Learning bij het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch.

Eén van mijn motto’s is: leven = leren EN leren = leven.

In mijn eerste jaar als kersverse mentor van een BOL-4 klas leerde ik iets wat ik dagelijks in mijn achterhoofd houd in het contact met mijn studenten. In mijn mentorklas zat een student die graag naar school kwam, de ict-vakken vooral leuk vond en de andere verplichte vakken minder.

Een gewone gezonde student dus, echter een aantal dagen in de week kwam hij steeds te laat. Een aantal keer had ik hem hierover al gesproken. Hij beloofde beterschap. Echter veranderde zijn gedrag niet. College docenten begonnen te klagen over zijn spijbelgedrag bij mij. De student zou geen verantwoordelijkheid kennen. Iets in mij knaagde. Ik had het gevoel dat ik niet het hele verhaal kende. In een vervolg gesprek legde ik mijn gevoel neer bij de student en dat ik de keus om een aantal dagen in de week te laat te komen niet kon rijmen met zijn motivatie voor een ict-opleiding.

Ik vroeg naar zijn verhaal. Het bleek dat de student ‘s ochtends voor zijn 1,5 jaar oude zusje zorgde omdat zijn gescheiden moeder een aantal dagen in de schoonmaak werkte van 6:30 tot 9:30. Ze knoopte de eindjes aan elkaar. Zijn zoon, mijn student, haalde zijn zusje uit bed halen, verschoonde luiers, … en al die andere dingen die nodig zijn om voor een baby te zorgen.

Hoezo kende deze student geen verantwoordelijkheid?