Hoe maak ik een image met imageX in Windows 7?

Binnen de opleiding Medewerker Beheer ICT leren onze studenten om met imageX images te maken van een Windows installatie. Zo is het mogelijk om snel een aangepast installatie te maken en deze uit te rollen over een groot aantal machines. In een eerdere post heb ik stap-voor-stap uitgelegd hoe je een benodigde BootPE-cd kunt maken. In deze post het stappenplan om een image te maken met imageX.

Stap 1: Installeer Windows 7
In deze stap installeer je op één van de machines Windows 7.

Stap 2: Start Windows 7 op in audit mode
In deze stap start je Windows 7 op in audit mode. In audit mode kun je bijvoorbeeld extra accounts aanmaken, instellingen doen en extra software installeren. Voer onderstaande commando’s uit vanuit de Deployment Tools Command Prompt.

2014-10-13_15-08-08

Kies vervolgens voor Enter System Audit Mode en Rebout in het geopende scherm.

Stap 3: Configureer Windows 7 en installeer extra applicaties
In deze stap kun je bijvoorbeeld extra gebruikers aanmaken en extra applicaties installeren.

Stap 4: Sluit Windows 7 af via sysprep
In deze stap sluit je Windows 7 af via een sysprep-proces. Oftewel: de installatie wordt hierdoor machine- en installatie onafhankelijk. Hiervan kun je straks een image maken en vervolgens uitrollen.

2014-10-13_15-13-02

De basisstappen hiervoor heb je al in stap 2 uitgevoerd. Je past alleen de instellingen aan in de System Preparation Tool, zoals in bovenstaande plaatje.

Stap 5: Start de machine op met de BootPE-cd
In deze stap start je de machine op met de BootPE-cd.

Stap 6: Maak image
Met het volgende commando maak je een image:

imageX /capture E: D:\win7deploy.wim ‘win7deploy’ /compress fast /verify

De optie /capture geeft aan dat er een image gemaakt moet worden. E: geeft in dit voorbeeld aan dat van de E:-schijf een copy gemaakt moet worden. Dit kan natuurlijk in een andere situatie een andere drive-letter zijn. d:\win7deploy.wim geeft de plek en de naam aan waar de image opgeslagen moet worden. Na de opslagplek en naam staat een beschrijvingsveld. In dit geval ‘win7deploy’. Ten slotte kun je nog extra instellingen meegeven. In dit geval dat de image verkleind moet worden en dat de image gecontroleerd moet worden na het maken.

Voor meer informatie over imageX zie: Microsoft Technet.

Stap 7: Rol image uit
Met het volgende commando rol je de image uit naar een andere machine:

imageX /apply D:\win7deploy.wim E:

Bovenstaande commando is vrij makkelijk te begrijpen na stap 6, want je rolt de image uit (via \apply) op de E:-schijf in dit voorbeeld. De image zelf staat op de D:-schijf met naar win7deploy.wim.

Voor meer informatie over imageX zie: Microsoft Technet.