Hoe maak ik een BootPE-cd in Windows 7?

Binnen de opleiding Medewerker Beheer ICT leren onze studenten om met imageX images te maken van een Windows installatie. Zo is het mogelijk om snel een aangepast installatie te maken en deze uit te rollen over een groot aantal machines. Het maken van een BootPE-cd kan lastig zijn. Vandaar hier een stappenplan voor het maken van een BootPE-cd in Windows 7 met VMWare Workstation.

Stap 1
Download Windows AIK voor Windows 7 hier.

Stap 2
Installeer Windows AIK door de ISO te koppelen in VMWare Workstation en de installatie uit te voeren.

Stap 3
Maak met copype een map aan waarin alle benodigde bestanden zitten voor de te maken BootPE-cd, bijvoorbeeld: copype x86 R:\BootPE-cd. Start hiervoor het Deployment Tools Command Prompt.

#1

Na dit commando heb je de benodigde BootPE-cd commando’s in het mapje BootPE-cd staan op de d:-schijf. Met de optie x86 maak je een BootPE-cd voor 32-bits Windows-systemen.

Stap 4
Kopieer het bestand winpe.wim naar \ISO\Sources en hernoem dit bestand naar boot.wim.

Stap 5
Kopieer de bestanden die je extra nodig hebt voor het maken van een image: imageX naar de map ISO\Sources. In dit voorbeeld: R:\BootPE-cd\ISO\Sources. ImageX kun je vinden in: C:\Program Files\Windows AIK\Tools\x86. Zoals je ziet is de laatste mapnaam: x86 omdat we in dit voorbeeld een 32-bits versie van BootPE maken. Je kunt deze kopieerslag doen in de Verkenner.

Stap 6
Hernoem het bestand wimpe.wim naar boot.wim.

Stap 7
Maak een BootPE-cd, oftewel: een ISO, met het commando: oscdimg. Het complete commando ziet er alsvolgt uit:

oscdimg -br:\BootPE-cd\etfsboot.com -n -o r:\BootPE-cd\ISO r:\BootPE-cd.iso

Met dit commando maakt je een ISO.

Meer informatie over het oscdimg commando vind je hier.