Themamiddag: Aan de slag met gamification! in het innovatiehuis op vrijdagmiddag 14 november

Gamification is de nieuwe didactische tool voor docenten om leerinhoud te verpakken in de vorm van aansprekende werkvormen en spelconcepten binnen de klas. Met als doel om leerlingen nog méér te motiveren en een langere leertijd te realiseren. Wat is gamification? Hoe kun je gamification ontwerpen? Wat levert het op?

gamification

Deze vragen staan centraal in de themamiddag: Aan de slag met gamification die op vrijdagmiddag 14 november wordt verzorgd vanuit Mission Start, een nieuwe community of practice voor onderwijsprofessionals uit het onderwijs.

Hoewel je gamification misschien in eerste instantie associeert met video games en ICT, gaat gamification zeker niet alleen over digitale apps en video games! Integendeel. Het is juist de bedoeling om het toe te passen in praktische werkvormen tijdens de les en om bijvoorbeeld een fysieke spelconcept (zoals een bord- of kaartspel) met geïntegreerde leerinhoud aan te bieden. Elke docent kan met gamification aan de slag, ongeacht het instapniveau.

De themamiddag is een luchtige mix van presentaties, zelf ervaren hoe gamification werkt, ideeën opdoen, geïnspireerd worden en gericht aan de slag gaan om tot een eerste schets voor een eigen spelconcept met geïntegreerde leerinhoud te komen. De middag wordt geleid door Patrick Koning (senior docent/trainer/ontwikkelaar, Koning Willem I College), die de mogelijkheden van gamification in zijn lessen toepast. Auteur Sem van Geffen (instructional designer en gamification developer, Koning Willem I College) van het studieboek Gamification in de klas spreekt over de toepassingsmogelijkheden van gamification en wat er allemaal bij komt kijken als je zelf een spelconcept gaat ontwerpen. Robbert van der Pluijm (consultant onderwijsinnovatie, Lab to Learn) vertelt over zijn onderzoek op de Hogeschool Rotterdam waarin een leermodule met behulp van gamification succesvol is herontworpen.

Ter voorbereiding op deze themamiddag kun je het boek Gamification in de klas bestellen via www.gamificationindeklas.nl en Mission Start bezoeken op www.missionstart.nl.

Docenten en begeleiders uit alle onderwijssectoren zijn van harte welkom!

Je kunt nu al aanmelden voor deze middag door een mail te sturen naar ellenelemans@cviweb.nl en geef ook even aan of je vooral wilt lunchen met de sprekers.