Zijn wij de laatste generatie die privacy hebben ervaren?

Op woensdag 13 augustus zond Tegenlicht de documentaire: hoe blijven we de baas over onze eigen data?

Wij lijken gevangen in een wereldwijd digitaal web, gecreëerd door overheden en Silicon Valley. Hoe blijven wij de baas over onze eigen data? Zijn er wegen om te ontsnappen aan de digitale dystopie? We leven in de wereld na Edward Snowden. Elke week komen er nieuwe onthullingen naar buiten. De communicatie van burgers en consumenten wordt op grote schaal onderschept en in de gaten gehouden. Wij dachten dat de digitale revolutie ons tot communicerende wereldburgers zou maken. Maar nu lijken wij gevangen in een wereldwijd digitaal web. Je smartphone, je bonuskaart, je modem, je DigiD, je medisch patiëntendossier, je zoekvraag, je Facebook account, je verwarmingsthermostaat, je sms’en. Bij elke krantenkop lijkt het net zich verder te sluiten.

De pleister op onze webcam illustreert het: de Big Brothers and Little Sisters komen steeds dichterbij. Tegenlicht kijkt achter de waan van de dag en stelt zich de vraag: hoe blijven wij de baas over onze eigen data? Zijn er wegen om te ontsnappen aan de digitale dystopie?