To-do lijstjes en toch blijven hangen in je dagelijkse werkzaamheden verkom je met een eigen Creative Hit-list

Je kent dat wel: to-do lijstjes. Een belangrijke hulp om in de hoeveelheid aan taken ervoor te zorgen dat je niks vergeet. Sommige collega’s gebruiken speciale boekjes hiervoor. Anderen weer losse post it’s of notitieblaadjes. Weer een ander, zoals ik, gebruikt digitale mogelijkheden.

Deze lijstje hebben echter één probleem: je doet wat er altijd al gedaan wordt en komt aan echte vernieuwende taken en hiermee aan echte veranderingen niet toe. Herkenbaar?

Tijdens de leergang Lateraal denken is het principe van een Creative Hit-list aan bod gekomen. Zelf gebruik ik deze lijst nu een tijdje naast mijn digitale to-do lijstje.

In het boekje: “Lateral Thinking – Pocket Reference” staat:

A Creative Hit-List is used to help you focus. It is a list of defined targets for you creative effort. The Creative Hit-List should contain 15 items. Only five of these should relate to problems, while the rest are a mixture of improvements areas, tasks and General Area Focuses.

Een Creative Hit-list helpt je om tijd te maken voor dingen die verbeterd kunnen worden. Zo stond op mijn Creative Hit-list al een tijdje om naar ExitTicket te kijken. Tot nu toe markeerde ik een post of een tweet en verdween deze langzaam op de achtergrond om nog een keer op te pakken. Nu plaats ik de actie op mijn Creative Hit-list en maak ik er tijd voor in mijn werkzaamheden.

image

Zoals je in bovenstaande screenshot kun zien gebruik ik de Herinneringen app op mijn iPhone voor mijn to-do lijstjes en sinds kort mijn Creative Hit-list. En … er staat nog maar 1 onderdeel op mijn Creative Hit-list 😉