Wat is het effect van huiswerk op studieresultaten? en hoe pakken we dat aan bij de ICT-Academie

homework-help-2-467x267Komend schooljaar gaan we op de ICT-Academie bij alle opleidingen starten met het stimuleren van stap-voor-stap leren onder andere door middel van huiswerk. Tot nu toe was er geen breed huiswerkbeleid. De ene docent gaf huiswerk op, de andere niet. De ene liet het huiswerk meetellen, de andere niet.

Het huiswerk bestaat uit het afronden van de lesstof van die week met als doel om te voorkomen dat studenten te veel lesstof laten liggen tot het laatste moment (vlak voor de toets). Vaak is het dan te laat en zijn de resultaten van de toets onvoldoende. Het maken van het huiswerk wordt gecontroleerd en beloond met cijfer. Dat cijfer voor inzet en resultaat wordt vervolgens met een bepaalde factor meegewogen met de (formatieve) toetsresultaten voor het eindcijfer per periode per vak.

Het effect van huiswerk is in lastig vast te stellen aldus: What research says about the value of homework: At a glance. De link tussen huiswerk en resultaat is wetenschappelijk lastig vast te stellen. Sommige studies tonen een positieve link aan, andere geen effect en sommige zelfs een negatief effect. Onduidelijk dus.

Er lijkt wel een positief effect te zijn op leren-leren-vaardigheden zoals verantwoordelijkheid nemen, time mangement, studievaardigheden en focus. Dat laatste proberen we via huiswerk te stimuleren om zo te voorkomen dat de studenten de lesstof tot het laatst laten liggen. Zo een voldoende halen en gemotiveerder blijven.

Hoe zetten jullie huiswerk in? Hoe controleer je huiswerk? en laat je huiswerk meetellen? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.