ExitTicket geeft een inkijkje in de toekomst van student respons systems á la Socrative en Kahoot!

2014-08-18_14-43-46Op mijn Creative Hit-list had ik al lange tijd staan om eens goed naar ExitTicket te kijken. ExitTicket noemt zich een free student response system.

Zelf gebruik ik tot nu toe vooral Socrative en Kahoot!, echter gaf de foto die ik ooit tegenkwam mij de indruk dat ExitTicket meer “big data” mogelijkheden biedt.

De moeite waard om eens naar ExitTicket te kijken.

De basisfunctionaliteit is gratis. En blijft gratis, aldus de website. Voor meer functionaliteit kun je zogenaamde Apps of App Packs kopen.

Waar bestaat de basis functionaliteit uit?
De basisfunctionaliteit is de assessment editor (Launch, Practice, Exit, Quicket), de modules Teacher, Projector en Reporting, heatmaps en alle basis die je nodig hebt om ExitTicket te kunnen gebruiken.

Om een goede indruk te krijgen, kun je onderstaande video bekijken.

“Big data” in je klaslokaal
ExitTicket kent klassen, assessments en een kalender. Hierdoor levert het mogelijkheden die helaas Kahoot! en Socrative niet leveren. Het per klas en per student bekijken van de resultaten geeft echt inzicht in de leerwinst per onderwerp van studenten. Antwoord op de vraag welke onderdelen in het algemeen goed beheerst worden en welke onderdelen niet kun je direct inzien.

Maar ook op het niveau van de student of klas (via widgets) kun je direct zien wie de snelste groeiers, beste performers en slechtste performers zijn.

2014-08-18_15-20-08

Snel inzicht in dit soort gegevens maakt onderwijs effectiever en efficiënter en brengt “big data” op eenvoudige wijze het klaslokaal in.

En gamification dan?
Met Apps of App Packs (betaald) is het mogelijk om (simpele) gaming elementen als emoticons en badges (met de SuperStreak pack) toe te voegen aan de assessments. Dit kan de motivatie verhogen.

En mijn oude quizzen dan?
Het probleem bij het gebruik van diverse student respons systemen is dat alles verspreid raakt. Een gedoe om dat steeds bij te houden. Sommige quizzen heb ik in Socrative. Anderen weer in Kahoot! Ook hier biedt ExitTicket in de toekomst mogelijkheden doordat er een mogelijkheid komt om Socrative quizzen te importeren.

Na een eerste “speelronde” met ExitTicket ben ik erg onder de indruk van de volgende stap die gezet wordt op het gebied van student respons systems. Na het verhogen van motivatie door partijen als Socrative en Kahoot! levert ExitTicket nieuwe mogelijkheden om inzicht te krijgen in de leerwinst van studenten en klassen. Hierdoor kan het onderwijs naast leuker eveneens effectiever en efficiënter worden.