Mediawijsheid als vak: Hoe het ooit begon ;-)

Op 8 mei is de mini-conferentie: #mediawijsheid om een mijlpaal in de ontwikkeling en implementatie van het vak Mediawijsheid kracht bij te zetten en de early-adopters (40 docenten) te bedanken voor hun inzet en vertrouwen. Vanaf schooljaar 2014-2015 zijn alle eerstejaars studenten van onze voltijds opleidingen mediawijs.

Tijd om eens terug te kijken: Hoe is het vak Mediawijsheid op de kaart komen te staan binnen het Koning Willem I College?

Banner (640x294)

In 2008 ben ik begonnen om met de studenten van de ICT-Academie van Bol-2 en Bol-3 met mediawijsheid aan de slag te gaan. Een van de onderwijsweken werd de Week van de Mediawijsheid gedoopt. Er waren op dat moment zo’n vijf opdrachten waarmee de studenten iets mediawijzer konden worden. Tijdens een congres van het Consortium voor Innovatie in 2010 werd mij de vraag gesteld waarom dit niet collegebreed opgepakt is. Ik wist het antwoord niet. Vandaar mijn mailtje op maandag 15 november naar Coen Free, de toenmalige voorzitter College van Bestuur, en Yvonne Moerman, de toenmalige vice-voorzitter van het College van Bestuur van het Koning Willem I College:

Van: Koning Patrick
Verzonden: maandag 15 november 2010 14:37
Aan: Moerman Yvonne; Free Coen
Onderwerp: Ideetje: mediawijsheid?!

Hoi Coen, Yvonne,

Voor de derde keer staat voor de 1e jaars studenten van bol-2 en bol-3 van de ICT-Academie mediawijsheid & web 2.0 op het programma. Momenteel ben ik het project aan het omzetten naar een weblayout (met eXe Learning), maar ook aan het verbeteren (inzichten van afgelopen 2 jaar) en uitbreiden (o.a. veilig internetten).

Ik heb een eerste concept klaar, zie: https://patrick.familiekoning.com/mediawijsheid/

Er is best veel materiaal te vinden op het internet, maar veelal voor het basisonderwijs. Vanuit diverse bronnen ben ik tot hetgeen gekomen dat ik nu heb.

Tijdens het CvI Congres afgelopen keer, maar ook tijdens een NNOAL bijeenkomst ben ik op o.a. dit project ingegaan. Elke keer krijg ik weer complimenten over de aanpak en dat dit op het lesprogramma staat. De meeste ROC’s doen hier nog amper iets mee hoor ik steeds, en zijn jaloers op de ICT-Academie.  Steeds krijg ik ook de vraag of en waarom dit niet KW1C-breed aangepakt wordt? Een kwestie van tijd is mijn antwoord steeds.

Het geheel past m.i. perfect in het LLB-dossier, en is te integreren met de vakken van de opleiding. Laat studenten maar goede en betrouwbare informatie zoeken over jouw vak.

Wat is jullie mening hierover? Zijn er al KW1C-brede initiatieven? Kan/moet dit KW1C-breed opgepakt worden?

Trouwens, het project wordt natuurlijk niet via mijn eigen servertje aangeboden aan de studenten, maar via studieroutes in natschool. We zijn hard op weg om al het lesmateriaal zo aan te bieden. Uit mijn onderzoekje van de leergang TEL blijkt dat studenten dit erg prettig en leerzaam vinden. Misschien een voorbeeld van hoe natschool en digitaal lesmateriaal ook ingezet kan worden?!

Groetjes, Patrick

Patrick Koning
ICT-Academie / CTL
Koning Willem I College
(tel) 073 – 6249 907

Nog geen 3 minuten later kreeg ik onderstaande reactie:

RE: Ideetje: mediawijsheid?!
Van: Free Coen
Verzonden: maandag 15 november 2010 14:40
Aan: Koning Patrick

Patrick,
Dit móet collegebreed aangepakt worden. We maken een afspraak.
Gr.Coen

Een week later was het project: Mediawijsheid als vak geboren binnen ons college. Nu 3, jaar later ongeveer zijn er 40 docenten bijna getraind en wordt het vak al op diverse afdelingen succesvol gegeven. Vanaf schooljaar 2014-2015 krijgen alle voltijds studenten van ons college het vak in het 1e leerjaar. Een resultaat om trots op te zijn 😉