Nationaal Congres Onderwijs & Sociale Media van 20 t/m 23 mei 2014: Kom jij ook? #ncosm

Ontwikkelingen op het gebied van sociale media gaan razendsnel. Slechts enkele jaren geleden was het ondenkbaar dat Hyves voorbijgestreefd zou worden door Facebook, maar inmiddels heeft Facebook meer dan 1,2 miljard gebruikers, en is Hyves gestopt als sociaal netwerk. Elke dag starten er nieuwe initiatieven, maar één ding staat telkens centraal: voortdurend verbonden zijn met elkaar.

“Jongeren leven in een wereld van één voortdurende chat.”

Bijna alle nieuwe media die opkomen, hebben een sociale component: ze geven hun gebruikers de gelegenheid om informatie te delen. Deze nieuwe media bieden dan ook vele mogelijkheden voor het onderwijs. Maar er zijn ook risico’s. Het is duidelijk dat mediawijsheid belangrijk is. Jongeren moeten hun weg leren vinden in deze turbulente, maar zeer interessante wereld van gedeelde informatie.

Op het Nationaal Congres Onderwijs & Sociale Media onderzoekt u samen met gelijkgestemden de mogelijkheden omtrent nieuwe technologie voor het onderwijs. In het programma komen thema’s aan bod als juridisch kader, innovatie, onderwijspraktijk, krimp, ‘disruptive technologies’ en management. Op het congres ziet u alleen de beste sprekers en kunt u in interactieve sessies uitgebreid van gedachten wisselen met collega’s van andere scholen. Na afloop gaat u geïnspireerd naar huis.

Op donderdag 22 mei is de MBO dag. Op deze dag mag ik een aantal workshops verzorgen tussen 12:50 en 16:10 over het gebruik van sociale media in de klas vanuit het perspectief van leren, oftewel: wat levert het gebruik op?

2014-04-10_10-11-43

Het NCOSM vindt net als vorig jaar plaats in het prachtige filmmuseum EYE in Amsterdam. De congresdag voor het voortgezet en middelbaar beorepsonderwijs is op 22 mei, en start met een pakkende keynote. Daarna is er een interactief gedeelte waarin u op diverse manieren van gedachten kunt wisselen met collega’s, of debatten van experts kunt volgen. Na de lunch worden deelonderwerpen behandeld in parallelsessies, en het congres sluit plenair af. Na afloop kunt u nog napraten met collega’s tijdens de netwerkborrel.