Aandacht voor pesten in het kader van Mediawijsheid?! Hoe doe je dat?

Gisteren was het onderwerp pesten weer volop in het nieuws omdat een aantal scholen naar de rechter gestapt zijn om het RTL 5-programma Project P: stop het pesten te verbieden stiekem gefilmde pesterijen uit te zenden. Op het NOS Journaal reageerde Bob Koster en de Kinderombutsman afkeurend, terwijl Jelle Kooistra op de site Hetnieuweberoepsonderwijs goedkeurend reageert. Hij roept kinderen op om de macht van video te gebruiken. De meningen zijn verdeeld.

Ik schaar me achter de mening van Bob Koster en de Kinderombutsman onder het mom van schoenmaker (lees: RTL 5) blijf bij je leest. Dat wil niet zeggen dat er beter met pesten op scholen omgegaan kan worden. Binnen het vak Mediawijsheid op het Koning Willem I College staat het onderwerp digitaal pesten op het programma met als doel het onderwerp bespreekbaar te maken en de studenten te laten inzien hoe de dynamiek van pesten werkt en wat je er zelf tegen kan doen. Zowel als gepeste, omstander als pester. Dit gaan van praktische tips tot het zoeken van hulp. Studenten kruipen in de huid van pestweb en formuleren een advies voor iemand die gepest wordt. Ook geven ze advies aan de school van de gepeste leerling.

In het artikel van Jelle Kooistra staat onderstaande video waarin een meisje haar persoonlijk verhaal verteld over de jaren dat ze gepest is en wat dat met haar gedaan heeft. Een indrukwekkend verhaal dat in een les over pesten niet kan ontbreken.