Impressie #cviov: Toekomst Atelier Leertechnologieën

Vandaag en morgen ben ik als deelnemer, workshopleider en edublogger aanwezig op de GROEI & bloei conferentie voor onderwijsvernieuwing en ICT 2014 in het mooie ‘s-Hertogenbosch. Vandaag zal ik drie rondes bijwonen en hierover bloggen. Morgen staat in ronde 5 van 10:45 – 11:45 mijn workshop: “Oogst de kracht van sociale media in de klas!” op de rol in Dexter 30. In de verdiepingsronde van 13:00 – 15:00 mag ik samen met Josée Bours mijn college Sem van Geffen assisteren bij: “Game on! – Meer motivatie door gamification”. Een groot aantal interessant presentaties en workshops staan vandaag op het programma. Een lastige keuze. Er GROEIT en bloeit zo veel moois in onderwijsland.

In ronde 3 heb ik gekozen voor de workshop Toekomst Atelier Leertechnologieën in Dexter 16. De workshop wordt gegeven door Willy Koppens, Rens van den Berg en Leonie Heijkants.

20140402-164835.jpg 20140402-170503.jpg

Het Toekomst Atelier is een antwoord op de noodzaak om binnen het principe van werkplekleren de leeropbrengst te verhogen.
Hoe is dit aangepakt?

De studenten vullen vooraf een scan in om te start-situatie te meten. Hiervan wordt een octogram gemaakt op basis van 8 competenties die Helicon zelf opgesteld heeft om hetgeen de studenten moeten leren inzichtelijker te maken. In de kwalificatiedossiers staan er veel meer. Vervolgens start het leerarrangement volgens de VAL/VCL aanpak. Voor meer informatie over deze aanpak verwijs ik naar deze blogpost.

Tijdens de workshop is vooral gespeeld met de gebruikte technologie zoals te zien is op de tweede foto.

Bij de start van het leerarrangement levert een van de acht deelnemers een video aam van een beroepskritische situatie. De deelnemers bekijken allereerst deze video. Vervolgens krijgen ze de opdracht om per persoon maximaal 8 beroepskritische momenten aan te geven door het scherm aan te raken. De volgende opdracht is dat de deelnemers alle aangemerkte beroepskritische momenten te categoriseren. Zo ontstaat er in alle gekozen momenten structuur. Tijdens het categoriseren gaan de deelnemers met elkaar in gesprek: wat is de reden dat je iets samenvoegt?, wat zijn de overeenkomsten? en wat zijn de verschillen? Deze dialoog geeft inzicht. Uiteindelijk moeten de deelnemers komen tot een zestal momenten. Voor deze momenten formuleren ze verbeterpunten. Ten slotte formuleren ze voor zichzelf wat ze hiervan zelf kunnen leren.

Het interessante aan deze aanpak is dat sterke didactische werkvormen als observeren, classificeren, de dialoog voeren met elkaar, tops en tips verwoorden en de transfer maken naar de eigen situatie verwerkt zijn in dit leerarrangement. De technologie die gebruikt wordt maakt dat de deelnemers echt samenwerken en via het classificeren van de video’s in een echte dialoog komen. Mooi voorbeeld van sterke didactiek dat versterkt wordt door de technologie.

Deze post is geschreven door Patrick Koning, senior leraar/trainer/ontwikkelaar bij het Koning Willem I College en edublogger op Lerenontrafeld.nl.