Impressie #cviov: Mediawijzer met Social Media

Vandaag en morgen ben ik als deelnemer, workshopleider en edublogger aanwezig op de GROEI & bloei conferentie voor onderwijsvernieuwing en ICT 2014 in het mooie ‘s-Hertogenbosch. Vandaag zal ik drie rondes bijwonen en hierover bloggen. Morgen staat in ronde 5 van 10:45 – 11:45 mijn workshop: “Oogst de kracht van sociale media in de klas!” op de rol in Dexter 30. In de verdiepingsronde van 13:00 – 15:00 mag ik samen met Josée Bours mijn college Sem van Geffen assisteren bij: “Game on! – Meer motivatie door gamification”. Een groot aantal interessant presentaties en workshops staan vandaag op het programma. Een lastige keuze. Er GROEIT en bloeit zo veel moois in onderwijsland.

In ronde 2 heb ik gekozen voor de workshop Mediawijzer met Social Media van Uitgeverij Instruct in Dexter 24. De workshop wordt gegeven door Wim Dommerholt.

Vanuit mijn interesse en ontwikkeling van het vak Mediawijsheid binnen het Koning Willem I College ben ik aangeschoven bij deze bijeenkomst. De bijeenkomst start met de vraag: wat is mediawijsheid? en wat is social media? En gaat vervolgens in op het 10-competentiemodel van Mediawijzer.net. Deze definities en competenties vormen de rode draad van het verhaal/demonstratie van Wim Dommerholt.

Begrip is de eerste dimensie uit het 10-competentiemodel waarop ingegaan wordt. In dit onderdeel wordt veel gebruik gemaakt van video om met de klas in discussie te gaan en zo begrip te bevorderen.

Gebruik is de tweede dimensie. In dit onderdeel komen onderwerpen als veilige wachtwoorden en veilig gebruik van WIFI aan bod. Ook het gebruik van Windows 7 en het gebruik van de muis komen aan bod. Eveneens komen Word, Excel, Powerpoint, et cetera. aan bod. Ook onderwerpen als zoeken en vinden komen hier aan bod.

Communicatie is de derde dimensie. In dit onderdeel komen onderwerpen als slim zoeken en betrouwbaarheid van informatie aan bod. Ook social book marking is hierin geplaatst. Ook zaken als Twitter, Scoop.it, Pinterest en andere sociale media tools zijn hier geplaatst.

Strategie is de vierde dimensie. Deze dimensie komt procentueel het meeste aan bod in het materiaal van Instruct.

Een aantal onderdelen van mediawijsheid zijn toegevoegd aan de eindtermen van ECDL en zo ingepast in het bestaande ECDL-programma.

In de bijeenkomst is redelijk veel gediscussieerd over de keuzes die Instruct gemaakt heeft. Denk hierbij aan wat je wel/niet aanbiedt, of je wel/geen context toevoegt in het materiaal, hoe je docenten klaarstoomt om het materiaal te kunnen gebruiken en de juridische aspecten van sociale media.

Deze post is geschreven door Patrick Koning, senior leraar/trainer/ontwikkelaar bij het Koning Willem I College en edublogger op Lerenontrafeld.nl.