Update Sociale Media Bingo bij workshop: Oogst de kracht van sociale media in de klas! bij GROEI & bloei conferentie van het Consortium voor Innovatie

Op 2 en 3 april 2014 vindt in Den Bosch Dé Conferentie voor Onderwijsvernieuwing plaats van het Consortium voor Innovatie (CvI). De titel van het congres is: GROEI & bloei. Als vriend van het Consortium voor Innovatie ben ik uiteraard van de partij en verzorg ik een workshop over de kracht van sociale media in de klas op donderdag 3 april van 10:45 – 11:45 in Dexter 30.

Workshop: Oogst de kracht van sociale media in de klas!
Een groot deel van de problemen met sociale media in het onderwijs zijn te wijten aan de naïviteit van het onderwijs, aldus een onderzoek (uit 2011) van de Academie voor Media en Maatschappij: “ze zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden”. Het slim gebruik van sociale media in de klas kan een aantal voordelen opleveren volgens Kennisnet:

  1. verhoogde motivatie
  2. beter leerprestaties
  3. efficiënter leerproces

Aan de hand van de Sociale Media Bingo wordt in deze interactieve workshop het landschap van sociale media verkend: wat zijn de mogelijke kansen, maar ook wat de bedreigingen zijn van het gebruik van sociale media in de klas.

2014-03-04_15-56-58

Tal van digitale voorbeelden, die vrijwel direct toegepast kunnen worden, passeren de revue: hoe maak je een digitale mindmap om een onderwerp gestructureerd samen te (laten) vatten?, hoe voer je een digitale brainstorm rondom een onderwerp?, hoe activeer je voorkennis via een digitale postermuur?, of hoe maak je een game waarin binnen een beperkte tijd informatie geordend moet worden? Et. cetera.Zaadjes worden gepland, die vervolgens in de eigen klas kunnen uitGROEIen tot BLOEIende landschappen.

Uiteraard benik de Sociale Media Bingo aan het updaten met een aantal nieuwe tools die ik in mijn lessen gebruik, oftewel: de sociale media bingo is under construction 😉