Leergang Lateraal Denken: de zes hoeden van de Bono (2)
Tijdens de eerste bijeenkomst van de Leergang Lateraal Denken: de zes hoeden van de Bono is er een lijstje uitgedeeld met voorbeeld examenvragen om je voor te bereiden op de theorietoets die je naast een examenopdracht moet behalen.
1. Leg uit hoe de techniek van Random Entry werkt.
Bij een random entry ga je op basis van een willekeurig voorwerp of woord associëren. Vervolgens kijk je of je dit kunt koppelen aan het probleem dat je probeert op te lossen.
In de training werd in dag 2 dit gebruikt in een kleine (her)kennismakingsopdracht waar je bij een favoriet dier een positieve en negatieve eigenschap moest bedenken. Vervolgens moest je koppelen aan je eigen karakter en delen met je buurman/buurvrouw.
Zie ook: Lateral Thinking Tool: Random Entry.
2. Kun je zeggen dat je bij de Zes Hoeden altijd aan het divergeren bent.
Ja, met de Zes Hoeden bekijk je zaken van diverse invalshoeken in een divergerend proces, bijvoorbeeld met de groene hoed kijk je naar nieuwe alternatieven en ideeën, met de gele hoed bekijk je de positieve kanten van diverse ideeën of met de zwarte kijk je naar de zaken die negatief zijn aan diverse ideeën.
In: Faultless Facilitation – Leveraging De Bono’s Six Thinking Hats wordt het volgende hierover gezegd:
I like to think of each hat as testing the steel of an approach—tempering it and making it stronger. So the more hats you use in your facilitation (divergent discussion, convergent discussion and decision-making) the broader your view is towards the problem and the broader your solutions.
3. Voor welke manier van denken staat de Rode Hoed.
De rode hoed staat voor emoties, intuïtie en gevoelsoordelen (zonder dat je deze uitlegt of bediscussieerd).
4. Voor welke manier van denken staat de Witte Hoed.
De witte hoed stel vragen vanuit een neutrale denkhouding. Deze gaat over feiten, cijfers en informatie, en is objectief.
5. Voor welke manier van denken staat de Gele Hoed.
De gele hoed staat voor positief en constructief denken. Wat zijn de (mogelijke) voordelen van iets? Wat is de waarde van iets? De gele hoed is op zoek naar kansen.
6. Voor welke manier van denken staat de Zwarte Hoed.
De zwarte hoed staat op wat verkeerd kan gaan, onjuist is of risico’s inhoudt. De zwarte hoed geeft aan waarom iets niet zal functioneren of niet zou kunnen functioneren.
7. Voor welke manier van denken staat de Groene Hoed.
De groene hoed staat voor nieuw leven; creatief denken, zoeken naar alternatieven, nieuwe ideeën en provocatie. Er ontstaan nieuwe dingen.
8. Voor welke manier van denken staat de Blauwe Hoed.
De blauwe hoed is de controlerende kijk; overziet het denkproces. De blauwe hoed houdt zicht op het juist gebruik van de hoeden en zorg ervoor dat er focus blijft op het onderwerp. De blauwe hoed staat symbool voor de metacognitieve denken.
9. Welke hoeden kun je gebruiken voor een assessment.
Bij een praktijk-assessment wordt de WAKKER-methode gebruikt waarbij je de volgende stappen doorloopt: Waarnemen, Aantekeningen maken, Klassificeren, Kwalificeren, Evalueren en Rapporteren. Waarnemen en de aantekeningen die je maakt moeten feitelijk zijn, dus de witte hoed. Bij klassificeren sorteer je de feitelijk waarnemingen en koppel je deze aan de criteria. Ook dit is de witte hoed. Bij kwalificeren vel je een oordeel: wat wordt beheerst (gele hoed) en wat niet (de zwarte hoed). Bij evalueren wissel je met de andere assessor de oordelen uit en dus de gele en zwarte hoed informatie. Vervolgens kom je tot een gezamenlijk oordeel. Bij de start van het assessment en bij het einde zou ik de blauwe hoed inzetten om het proces helder te communiceren naar de deelnemer(s) aan het assessment en het eindoordeel mee te delen.
10. Bij de witte hoed zijn er 3 vragen die je normaal gesproken stelt. Noem er 2.
Bij de witte hoed worden er drie vragen gesteld:
- Welke informatie is beschikbaar?
- Welke informatie hebben we nodig?
- Hoe komen we aan de ontbrekende informatie?
11. De blauwe hoed past het best bij de facilitator. Wat vind je van deze bewering?
Mee eens, de blauwe hoed is de controlerende kijk; overziet het denkproces. De blauwe hoed houdt zicht op het juist gebruik van de hoeden en zorg ervoor dat er focus blijft op het onderwerp.
12. “Het ego loskoppelen van het gebruik van een hoed”, wat betekent dit?
De kracht van de 6 hoeden is parallel denken. Het bevrijdt ons van het debat en zorgt ervoor dat alle gezichtspunten worden belicht. Verschillende aspecten van denken kunnen zo uit elkaar gehouden worden onafhankelijk van persoonlijke opvattingen (ego). Conflict denken wordt vervangen door parallel denken. Bij conflict denken staat het ego centraal. Bij parallel denken koppel je het ego los door de hoeden.
13. Waarom is het gebruik van een timer bij de toepassing van de Zes Hoeden belangrijk?
Bij het gebruik van een timer blijft het tempo hoog, en hiermee de aandacht en motivatie van de deelnemers.
14. Zijn er vaste volgordes/sequenties bij het gebruik van de hoeden? Verklaar je nader.
Er zijn geen vaste volgorde van het gebruik van alle zes de hoeden. Afhankelijk van de uitdaging ontwerp je een passende volgorde. Wel zijn er vuistregels die je helpen deze volgorde vast te stellen, bijvoorbeeld:
- starten met de rode hoed als de verwachting is dat de emoties hoog kunnen oplopen;
- eerst de gele hoed, dan de zwarte hoed, omdat het lastig is om van negatief denken naar positief denken om te schakelen;
- starten en eindigen met de blauwe hoed om de kaders te zetten van de meeting en vervolgafspraken te maken (zie ook DDOCA).
15. Wat is de verklaring van de werking van de hersenen die de Bono geeft voor het feit dat een random entry/forced connection kan leiden tot een nieuw idee?
We denken in patronen en een random entry is een opstapje (stepping stone) die je helpt om uit het patroondenken (verticaal denken) te komen en te komen tot andere, nieuwe ideeën (lateraal denken).
16. Let uit wat er bedoeld wordt met parallel werken.
Bij parallel werken wordt alle aanwezig denkkracht gelijk gericht, bijvoorbeeld allemaal de positieve (gele hoed) belichten. Dit in tegenstelling tot conflict denken waar de denkrichting van iedere aanwezige deelnemers verschillende zijn: positief, negatief, feitelijk, et. cetera. Dit kan tot conflicten leiden.
17. Wat is het verschil tussen parallel denken en conflict denken.
Zie bovenstaande.
18. De Zes Hoeden kunnen bijdragen aan teambuilding. Waarom wel/niet?
Mee eens, wat door een probleem of situatie vanuit alle denkhoeden te benaderen krijgt iedereen de ruimte om zijn kwaliteiten in te zetten (met zijn favoriete denkhoed). De optimist (groene hoed) ziet bijvoorbeeld het voordeel van de benadering de pessimist (de zwarte hoed). In plaats van irritatie ontstaat er begrip en waardering voor de zienswijze van de anderen, omdat hiermee met elkaar tot een beter resultaat komen wordt.
Een andere reden kan zijn dat de deelnemers tijdens het proces hun mening kunnen/moeten ‘parkeren’ en dus meer openstaan voor de meningen/opvattingen van anderen (separating ego from performance). Op deze manier wordt – in ieder geval zolang het proces loopt – de mening uitgesteld.
19. De toepassing van de Zes Denkhoeden is een vorm van timemanagement. Licht toe.
Doordat alle hoeden stap-voor-stap aan bod komen en iedereen input geeft worden discussies vermeden. Dit scheelt tijd. Conflictdenken maakt plaats voor parallel denken.
20. De Zes Denkhoeden brengen structuur. In welk opzicht?
Door vooraf (met de blauwe hoed) af stemmen in welke volgorde van hoedjes een situatie of probleem bekeken gaat worden ontstaat er een duidelijk patroon dat ervoor zorgt dat iedereen zich aan deze structuur houdt of dat de facilitator iemand erop kan wijzen dat hij zijn input nog even moet bewaren voor een andere hoed die laten aan bod komt.
21. De Zes Denkhoeden verwijzen niet naar “typetjes”. Verklaar deze uitspraak.
Typetjes verwijzen naar denkstijlen/leerstijlen waarbij iemand altijd op een bepaalde manier denkt of leert. De Zes Hoeden kan en moet iedereen opzetten om zo een probleem of situatie van diverse kanten te bekijken.
22. Waarom is het belangrijk de symboliek van de Zes Hoeden te gebruiken?
De symboliek van de Zes hoeden is makkelijk te onthouden, fungeert als een ezelsbruggetje en wordt een herkenbaar begrip: “Het lijkt me verstandig om nu een groene hoed op te zetten met zijn allen. Mee eens?” in communicatie.
23. Waarom zou de groene hoed, volgend op de zwarte hoed, een goede volgorde kunnen zijn?
Bij de hoeden kies je afhankelijk van de situatie de juiste volgorde. En kan dus eerst zwart en dan groen zijn. Wanneer je de nadelen of mogelijke nadelen hebt benoemd, kun je proberen met de groene hoed ideeën bedenken om deze bezwaren te ondervangen of misschien zelfs ten positieve te laten keren.
24. Noem minimaal 3 basisvaardigheden op het gebied van creativiteit en geef hiervan een korte beschrijving.
Ik vind het antwoord op deze vraag niet rechtstreeks in de tekst en presentaties, echter kan ik hier een eigen invulling aan geven. Bij creativiteit is het kunnen uitstellen van oordeel essentieel; alle ideeën tellen hoe gek of onwerkbaar deze in eerste instantie lijken: hoe meer ideeën hoe beter. Ook is het kunnen associëren een belangrijke basisvaardigheid. Door te associëren ontstaan er nieuwe ideeën. Ook hier geldt: hoe meer ideeën hoe beter. Naast het associëren en uitstellen van oordeel in de fase van divergeren is het van belang om te kunnen convergeren: keuzes maken. Hiermee ontstaat balans tussen denken en doen en kunnen ideeën daadwerkelijk tot uitvoer gebracht worden. Ook zijn zoeken naar alternatieven, waarnemen, en verbeeldingskracht van belang.
Patrick, ik heb de nummering uit de map aangehouden en me beperkt nu tot de zes denkhoeden.
2.Altijd divergeren in mijn beleving niet: bij de rode en zeker de blauwe hoed vind ik niet dat er sprake is van divergeren. Rood is een opsomming van emoties waar je verder niets mee doet. Blauw richt zich op het proces en faciliteert slechts.
9. Bij assessments denk ik alleen aan de witte hoed: je beschrijft objectief feiten en waarnemingen en daaraan verbind je conclusies. Of je die vertaalt naar kansen en mogelijke risico’s?? Weet ik niet, is altijd een interpretatie als je dat doet.
12. Het ego loskoppelen van het gebruik van de hoed betekent voor mij dat iemand ook die hoeden pakt /moet pakken die hij van nature niet zal pakken en dus de gebaande paden van reageren en benaderen loslaat. Elke hoed komt aan bod, is even waardevol, de ene is niet beter of slechter of belangrijker dan de ander. Iemand kan zich niet verschuilen of voor laten staan op de hoed die hij van nature graag heeft, moet uit de comfort-zone. De hoed biedt ook de mogelijkheid om je los te koppelen van je functie waardoor je mogelijk dingen niet wilt of kunt zeggen. Je kunt nu makkelijk zeggen: met mijn zwarte hoed op kijk ik er zo tegen aan en met mijn gele zie ik het ナ.
13. Door de timer te gebruiken zet je mensen onder tijdsdruk waardoor ze beter presteren bij brainstormen of ideeën genereren.
16. Parallel werken: iedereen benadert op het zelfde moment vanuit de zelfde invalshoeken een situatie of zaak of een onderwerp
17 Iedereen benadert op hetzelfde moment vanuit verschillende invalshoeken, de voorkeursinvalshoeken, een onderwerp of situatie. Hierdoor ontstaat discussie over de invalshoeken of wrevel of irritatie en in elk geval vertraging.
18. Teamleden gaan ontdekken dat de voorkeurshoed die een ieder heeft even belangrijk en waardevol is.
19. Ik zie het als een vorm van timemanagement omdat de tijd bepaald en beperkt is en tegelijkertijd iedereen vanuit dezelfde invalshoek naar iets kijkt. Hierdoor heb je geen “nabranders”en geen terugkerende discussies of herhalingen of blijven steken in een bepaalde benadering en daardoor veel tijd nodig hebben voor het totaal.
21. Mensen kunnen niet getypeerd worden omdat iedereen gevraagd wordt te reageren vanuit elke hoed, niet alleen je voorkeurshoed.
22. De symboliek en terminologie gebruiken is belangrijk omdat dit objectiviteit en neutraliteit meebrengt. Door de hoeden staan de reacties als het ware los van de voorkeuren en eigenschappen van de persoon in kwestie. Het biedt zo ook de mogelijkheid om op speelse wijze iemand te betrekken, te corrigeren, uit te dagen.
23. Basisvaardigheden creativiteit: uitstellen oordeel of mening; gaan voor kwantiteit; combinaties maken en voortborduren en verder gaan op ideeën van anderen.
Gelukt 🙂
Hi Marianne, ik ga je reactie binnenkort bekijken en dan pas ik de post aan 😉
Fijn om zo iemand te hebben de kritisch meedenkt om zo de stof nog beter te begrijpen. Thanks!