Hoe zoek ik op het internet zonder mijn privacy in “gevaar” te brengen?

Als je zoekt bij zoekmachines zoals Google, Bing, Yahoo, et cetera. wordt iedere keer een grote hoeveelheid informatie over je opgeslagen. Zo laat je onbewust een digitale vingerafdruk, digitale voetafdruk of digitale schaduw achter en boet je in in je privacy.

2014-01-27_17-12-53

Door alle onthullingen van Edward Snowden is er meer en meer interesse ontstaan in “privacyvriendelijk zoeken”, zoals Tweakers.net op 15 januari berichtte:

De Nederlandse naar eigen zeggen privacyvriendelijke metazoekmachine Ixquick heeft het aantal zoekopdrachten in het afgelopen jaar zien verdubbelen. Volgens het bedrijf is de stijging vooral te danken aan de onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden.

Zelf gebruik ik de genoemde zoekmachine: ixquick al enige tijd. Ik kwam deze zoekmachine op het spoor tijdens het ontwikkelen van het vak Mediawijsheid voor het Koning Willem I Colllege.

2014-01-27_17-25-42

Nu kun je ervoor kiezen om elke keer de url: htpp://ixquick.com in te voeren in je adresbalk van je favoriete browser, echter is het veel handiger om deze als standaard zoekmachine in te stellen. Je doet dit door met je favoriete browser naar ixquick te surfen en vervolgens links onder te kiezen voor voeg toe aan … Hiermee voeg je ixquick toe als zoekmachine. Zorg er vervolgens voor dat je ixquick als eerste zoekmachine instelt of de andere zoekmachines weggooit. Vanaf nu kun zoek je standaard zonder je privacy in “gevaar” te brengen.