Leergang Lateraal Denken: Direct Attention Thinking Tools

Vandaag is de tweede bijeenkomst van de Leergang Lateraal Denken. Deze dag staat in het teken van de DATT-technieken: Direct Attention Thinking Tools.

We beginnen de bijeenkomst met een kleine (her)kennismakingsopdracht waar je bij een favoriet dier een positieve en negatieve eigenschap moet bedenken. En vervolgens dit koppelt aan je eigen karakter. Vervolgens deel je dit met je buurman/buurvrouw. Deze opdracht is een voorbeeld van een random entry waarbij je een willekeurig voorwerp of woord kiest waar je mee gaat associeren. Vervolgens kijk je of je dit kunt koppelen aan het probleem dat je probeert op te lossen.

De DATT-technieken is een verzameling van 10 technieken die los van elkaar ingezet kunnen worden. Soms kun je technieken combineren in een groter geheel, echter zijn het op zich losstaande technieken.

20140128-104128.jpg

Wat is perceptie en wat is het probleem hiervan?
Perceptie is een van de belangrijkste aspecten bij het denken. Perceptie is wat er gebeurt in ons hoofd en is niet alleen iets wat we met onze ogen waarnemen. Perceptie veroorzaakt de meeste fouten in ons denken. Wanneer de perceptie niet goed is, zal het resultaat onvoldoende zijn. Het probleem van perceptie is dat je verzuimt om naar iets te zoeken, je ziet slechts een deel van de situatie, je laat dingen weg, je houdt geen rekening ket de consequenties of je gaat niet op zoek naar alternatieven.

Het verschil tussen intelligentie en de denken
Intelligentie is het potentieel waarmee we de hersenen kunnen gebruiken. Denken is de vaardigheid waarmee we het potentieel kunnen benutten. Intelligentie is aangeboren. Denken kun je leren. Er ontstaan een discussie over talent en inzet. Wat doet er het meeste toe? De 10.000 regel van Malcolm Gladwell komt langs, oftewel: inzet en veel oefenen doet er toe. Aan de andere kant wordt niet iedereen een top basketballer met dezelfde inzet. Een van de deelnemers tip een video van Talent in Ontwikkeling op youtube waarin eenvoudig de factoren van succes in een animatie worden uitgelgd.

De 10 DATT-technieken
In het vervolg van de dag worden de 10 DATT-technieken uitgedeeld en moet je jezelf voorbereiden om één van de technieken uit te leggen. Ik heb de KVI: Key Values Involved. Op de site De Bono Thinking Systems staat een korte uitleg van de technieken.

In de bespreking van de diverse technieken kwam de oefening: ondernemen / journalist langs. De journalist interviewt een ondernemer met een gek product: fitness school voor goudvissen, zonnebrillen voor roofdieren, knuffelmuur voor egels, et cetera. Doel van de oefening is om open vragen te leren stellen, humor aan te boren, creativiteit te stimuleren en geeft afwisseling in een training/les. Verder hebben we geoefend met het formuleren van doelen (AGO).

Daarnaast kwamen er twee interessante termen kwamen langs: Analysis Paralysis en Decision Paralysis.