Hoe blijf ik op de hoogte over een bepaald onderwerp met Google Alerts?

Een groot aantal jaren gebruik ik al Google Alerts. Met Google Alerts kun je per dag of per week relevante informatie ontvangen waarin bepaalde zoekwoorden gebruikt worden dat recent geplaatst is op het internet.

2014-01-23_09-33-42

Zo heb ik Alerts ingesteld op mijn eigen naam en het Koning Willem I College. Op deze manier kun je makkelijk bijhouden wat er eventueel over jou gezegd wordt, maar ook wat er geplaatst wordt over jouw school.

Zoals je in bovenstaande screenshot kunt zien is het aanmaken van een Google Alert erg eenvoudig. Je vult een zoekterm in (search query), bepaalt in welke type bronnen gezocht moet worden (result type), bepaalt hoe vaak een bericht gestuurd moet worden (how often), bepaalt hoeveel informatie getoond moet worden (how many) en kiest naar welk e-mail adres het resultaat gestuurd moet worden (deliver to). Een kind kan de was doen.

Het resultaat van een Google Alert op het Koning Willem I College zie je hier onder.

2014-01-23_09-28-39

Sinds vorige week is het resultaat mailtje door Google aangepast. Het geheel is nu overzichtelijker geworden door kleurgebruik en layout. Daarnaast is het delen met sociale media makkelijker geworden.

Wat mij betreft is Google Alert een onmisbaar tool om op de hoogte te blijven van wat er speelt (in bronnen die je niet via RSS volgt).