Workshop: hoe gebruik je TEDx in het onderwijs?

Op dit moment ben ik aanwezig bij de workshop: Hoe zet je TEDx in in het onderwijs? van Marian Spier, vice-president van TEDx Amsterdam. Doel van de workshop is om vanuit de TEDx gedachte een onderwijsopzet te maken waarin TEDx video’s gebruikt worden in de les.

20140116-112331.jpg

TED staat voor Technology, Education en Design, maar ondertussen zijn er een groot aantal onderwerpen toegevoegd in de focus van TED. Op dit moment zijn er meer dan één miljard views van TEDx video’s. De meest bekeken video is van Sir Ken Robinson.

Een TED Talk moet voldoen aan het criteria om de moeite waard te zijn om te verspreiden in de wereld.

Een “nieuw” initiatief is TEDed. Om een goed beeld te krijgen van TEDed wordt er een video getoond van Rita Pierson aan de deelnemers van de workshop: every child needs a champion.

De hamvraag is hoe kun je TED integreren in je onderwijs. Op de site ed.ted.com kun je op een makkelijke manier een TED video zoeken, selecteren en instructie toevoegen voor in je les. Het toevoegen van een instructie doe je door bij een gevonden video te kiezen voor de knop Flip this lesson. Een mooi voorbeeld wordt gegeven van een les over het begrip nanometer: what is nano?. Een les bestaat uit vier stappen: watch, think, dig deeper en discuss. Bij think kun je opdrachten of een toets maken. Bij dig deeper kun je met de klas de diepte in. Bij discuss kan er onderling een discussie online plaatsvinden binnen het TEDed platform.

Met een groepjes van 5 hebben we een eigen les gemaakt: Solliciteren kun je leren. Wat opvalt is dat het maken van een flipped les redelijk eenvoudig is. Studenten kunnen reageren op de vragen. Ze hebben hiervoor wel een account nodig. Als docent kun je de reacties van leerlingen bekijken en eventueel exporteren naar .cvs.

Interessant om deze mogelijkheid te leren kennen 😉