Hoe werkt Advanced Filesharing in Windows 7?

De komende weken zijn de studenten van de Medewerker Beheer ICT opleiding van het Koning Willem I College bezig met advanced filesharing. Ze beginnen met het maken peer-to-peer netwerken tussen Windows XP machines. Daarna gaan ze een combinatie maken tussen Windows XP en Windows 7. Vanaf januari komt daar Ubuntu Linux bij. In deze post tweetal hints die aanhaken bij hetgeen geleerd is in Advanced Filesharing met Windows XP.

Aanzetten Advanced Filesharing in Windows 7
Binnen Windows 7 is Simple Filesharing vervangen door de Sharing Wizard zoals in onderstaande screenshot te zien is.

Wizard Sharing W7

Om advanced filesharing aan te zetten, zet je Wizard Sharing uit in bovenstaande Folder Options.

Instellen van de Share rechten in Windows 7
Nadat advanced filesharing is aangezet, zie je dat bij de eigenschappen van een map de twee tabbladen: sharing en security zichtbaar zijn geworden.

Advanced Filesharing 2

Door in bovenstaand scherm in de Sharing-tab voor Advanced Sharing te kiezen, en vervolgens voor Permissions, kun je (afhankelijk van de opdracht) de Share-rechten juist in stellen. Meestal is dat: Everyone Full Control.

Als laatste worden de security rechten juist ingesteld. Dit is hetzelfde als in Windows XP.